Izvor: RTS, 09.Jul.2023, 10:01

Кисић: Очекује се да маме предузетнице наредних дана буду изједначене са осталима

Према последњим подацима Републичког завода за статистику прошла година донела је највећу стопу фертилитета (број живорођене деце по жени у репродуктивном периоду) од 2011. године. Министарска за бригу о породици и демографију Дарија Кисић истиче за РТС да је тиме >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << заустављен негативан пад новорођених, али да смо још увек далеко од потребне стопе фертилитета. Очекује да већ наредних дана буду усвојене нове измене закона о финансијској подршци породица са децом који ће изједначити жене предузетнице са женама у радном односу по питању трудничког и породиљског боловања. Такође, и супружници жена предузетница моћи ће да након трећег месеца од рођења детета користе породиљско одсуство.
Дарија Кисић истиче да је после четири деценије заустављен негативан пад укупног броја новорођених и да је за просту репродукцију, односно за одржавање броја становника на садашњем нивоу, потребно да је стопа фертилитета 2,1, од које смо још увек далеко.

"Да вас подсетим, 2011. године она је била 1,4 и сада су практично ове вредности почеле све више и више да расту. Прошле године је била 1,52, а сада је вредност 1,63", указује министарка.
Наводи да Рашка област бележи вредност преко 2, односно преко 2,1. Што се тиче општина и градова, то су Тутин, Сјеница, Нови Пазар, Нова Црња, затим Костолац.
Такође, значајно је већи број новорођене деце након више деценија, у Новом Саду, као и у београдским општинама Вождовац, Звездара, Земун, али и у Крагујевцу и Аранђеловцу.
Да ли може да се промени демографска слика Србије "То је сигурно један од суштинских података који говори да идемо у добром смеру. У 2022. години, у односу на претходну годину, укупан број деце је већи за 520.Оно што нас посебно радује је да када је у питању редослед рађања, значајно је повећан број рађања прворођене деце, за 660", наглашава Кисићева.
Очекује да већ наредних дана буду усвојене нове измене закона о финансијској подршци породица са децом
Њима се омогућава да и жене предузетнице, односно њихови супружници, након трећег месеца од рођења детета могу да користе породиљско одсуство. Такође, жене предузетнице које роде треће и свако наредно дете изједначавају се са женама које су у радном односу у погледу дужине трајања породиљског одсуства, односно трајања од две године.
"И то је сигурно још једна од мера која ће дати додатни ефекат, јер ми када сада анализирамо каква је то структура жена које рађају децу сада више него што је то било у претходном временском периоду. Тако да су то сигурно већ почеле да дају резултате и мере као што је субвенција за стан. Већи је број жена, поготово које рађају прво дете, у узрасту и старије од 40 година, а знамо да смо и померили и границе за потпомогнуту оплодњу", указује министарка.
Изједначавање накнада током трудничког боловања Додаје и да, такође, треба да се усвоји мера којом ће се изједначити накнада током трудничког боловања и за жене предузетнице. То није у надлежности Министарства за бригу о породици, већ се ради о измена закона о обавезном здравственом осигурању.
"Група жена предузетница је од великог значаја. У просеку жена предузетница има између 37 и 42 године, има породицу, у браку је, од 5 до 10 запослених. Али у сваком случају и те како представља значајан покретач своје породице и која може и жели да усклади и материнство и свој посао", наводи Кисићева.
Посебно наглашава да је у 2012. години након рођења првог детета финансијска подршка била 31.600 динара, да је сада око 350.000 динара, за треће дете је 1,8 милиона, за четврто дете 2,7 милиона. динара
"Значи, за четврто дете у овом моменту месечно се десет година добије око 22.000 динара и два пута годишње ове вредности ускладујемо у складу са потрошачком корпом. Од средине овога месеца, значи то је већ практично за пар дана, ће ове вредности да буду нешто повећане", најавила је министарка.
Што се тиче повећања износа родитељског додатка, наводи да за сада још увек нема прецизне податке, али да су процене да он као и увек, буде виши за неки пар хиљада, што, како оцењује, није безначајна сума новца.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.