Izvor: RTS, 07.Jul.2023, 19:08

У Србији је највише самаца - свако треће домаћинство у Београду је самачко

У Србији има 2.589.344 домаћинстава а највише их је самачких, 29,9 одсто, у Београду чак свако треће домаћинство је самачко. Просечно домаћинство има два и по члана, показали су резултати пописа из прошле године, а које је у књизи "Домаћинства према броју чланова" објавио >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Републички завод за статистику.
Најзаступљенија су самачка домаћинства којих је 29,9 одсто, следе двочлана с уделом од 27,5 процената у укупном броју, трочлана са 17,8 одсто и четворочлана са 14.5, док је оних с више од четири члана 10,3 процента.

Највећи удео самачких у укупном броју домаћинстава забележен је у Београду, где је свако треће самачко, 33,4 одсто и у Војводини, 30,8 одсто.
У Шумадији и Западној Србији, као и у Јужној и Источној Србији двочлана домаћинства су незнатно бројнија од самачких.
Та два региона имају и већи удео домаћинстава са шест и више чланова, близу 6,0 одсто у односу на Београд у коме је удео домаћинстава са шест и више чланова свега 2,6 процената и на Војводину где их 3,4 одсто има више од пет чланова.
Посматрано по типу насеља, просечно домаћинство у насељеним местима градског типа има 2,44 члана, а у осталим насељима 2,75 чланова.
Црна Трава, Врачар и Стари град с најмањим домаћинствима Општине са најмањом просечном величином домаћинства су Црна Трава,1,9 чланова, Врачар и Стари град, два члана, Гаџин Хан, Савски венац и Бабушница, 2,1 члан.
По највећој просечној величини домаћинства издвајају се Прешево са 4,5 чланова, Бујановац, 4,1 члан, Тутин 3,5 чланова, Сјеница и Нови Пазар са по 3,4 члана. 
Највећи удео самачких у укупном броју домаћинстава забележен је у општини Црна Трава где је скоро свако друго самачко, прецизније њих 48,5 процената.
Следе београдске општине Стари град, 45,2 одсто, Врачар, 43,5, Савски венац 42,4 одсто, те општине Гаџин Хан, 38,9 одсто и Бабушница, 38,8 процената.
Највећи удео домаћинстава са пет и више чланова у укупном броју имају Прешево 47,3 одсто, Бујановац, 38,6 одсто, Тутин, 30,5 процената, Сјеница, 27,4 одсто и Нови Пазар 26,6 процената.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.