Izvor: RTS, 06.Jul.2023, 20:24

Одржани протести "Крушевац против насиља" и "Ваљево против насиља"

Први протест "Крушевац против насиља" одржан је на Тргу глумаца. Окупљени су на скупу поручили да су прошла два месеца од две тешке трагедије, али да захтеви грађана нису испуњени. Истрајни смо и не одустајемо, поручили су грађани Ваљева са 4. протеста "Ваљево против >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << насиља".
Један од говорника, доктор Владимир Савић изјавио је да су Крушевљани показали храброст и одлучност у "бастиону напредњачке власти" која није способна да води ни Крушевац, нити државу у којој је насиље кулминирало на свим нивоима".

"Нећемо да живимо у таквој Србији и Крушевцу, али нећемо ни да одемо. Борићемо се за слободну Србију и за бољи Крушевац", поручили су између осталог окупљени на скупу, који је завршен шетњом главном градском улицом.
Истрајни смо и не одустајемо, поручили су грађани Ваљева са 4. протеста "Ваљево против насиља". Истакли су да, осим што нису испуњени захтеви под заједничким називом "Србија против насиља", власт таргетира глумце и студенте који слободно изражавају мишљење.

Окупљени грађани на Градском тргу у Ваљеву изразили су незадовољство што је министар Александар Мартиновић на седници Скупштине Србије јавно блатио породицу студента Павла Цицварића и прозивао опозиционе посланике који немају децу.
Јуче је одређен притвор од 30 дана полицијској службеници из Ваљева, Катарини Петровић, осумњичене за злоупотребу службеног положаја. Или ће стати насиље или ће стати Србија, поручила је Емилија Миленковић, студенткиња Факултета политичких наука, један од говорника на протесту.
Додала је да "обруч режима јаче стеже слободоумне људе у мањим срединама, али да се треба борити против политичких притисака на просветне раднике, новинаре, запослене у јавном сектору, лекаре, социјалне раднике и полицајце широм Србије".
"Ова власт поручује младој особи која заврши факултет и жели да се врати у мање место да неће добити посао, ако нема партијску књижицу. Ако добије посао, мора да ћути и за владајућу странку прикупља сигурне гласове, а ако послуша савест и томе одупре, трпи насиље“, сматра Емилија Миленковић и каже да у овој борби нема повлачења.
Окупљеним Ваљевцима обратио се и глумац Хаџи Ненад Маричић рекавши "да је ова власт генератор насиља већ 30 година, а прави се да не разуме да је насиље продавати свој народ као јефтину радну снагу, палити новинарима куће, узурпирати власт и претворити скупштину у циркус".
Нагласио је да је насиље када је власт неспособна да заустави поплаве толике године. "Насиље је пристојан свет називати фашистима, усташама и олошем, јер не пристају да гледају председника који само чува власт и друге назива издајницима, док га саветују они који су бомбардовали Србију и зато", истиче Маричић, народ каже - доста.
Суграђанима, које власт застрашује, организатори протеста у Ваљеву поручили су да Устав Србије јемчи слободу изражавања, да је људско достојанство неприкосновено и сви су дужни да га поштују и штите, а мирно окупљање грађана је слободно. Протест је завршен мирном шетњом кроз Ваљево.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.