Занимљива историја са Пецом: Зашто су цркве поново отворене у СССР-у током Другог светског рата

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Jul.2023, 13:02

Занимљива историја са Пецом: Зашто су цркве поново отворене у СССР-у током Другог светског рата

Са религијом, као идеолошким непријатељем,  својетска власт је водила отворени рат. Сматра се да је до почетка Другог светског рата затворено 98%  храмова који су постојали пре 1919. године. Пре отпочињања Другог светског рата објављен је „безбожни петогодишњи план“ који је имао >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за циљ неопозиво и коначно искорењивање „верских остатака“. Шта се десило и због чега је Стаљин одлучио да заустави или обустави анти-религијску кампању и акцију? Фото: Уступљене фотографије Једна од најупечатљивијих епизода промена круса политике свакако је авионски лет изнад Москве, личног пилота Јосифа Висарионовича Стаљина са иконом Казанске Богородице.
Овај догађај се збио 1941. године, односно у јеку одбране Москве од нациста. Совјетски пилот је полетео са војног аеродрома Чкаловски и три пута обишао престоницу са иконом.
Веровали или не, али након овог прелета, нацистичке трупе су биле заустављене, а касније и одбијене од совјетске престонице.
Стручњаци и јавност су и даље подељени зашто се Стаљин одлучио на овај корак и даљем тектсу побројаћемо различита мишљења: Неки романтично сматрају да се Стаљин једностано покајао. Његове младалачке године проведене у Богословији могле  су оставити ипак и темељ вере на којем Стаљин градио наду за одбрану Русије. Можда је разлог суштински дипломатски. Повезивање СССР са САД и Великом Британијом је условило да се негде мора попусти репресија према становништву због чега је Стаљин као уступак зауставио даљи прогон православне цркве. Постоји и мишљење да су војни стратези сматрали да је одбрана државе могућа само ако се у колективном сећању реактивирају славни ликови из руске прошлости и потражи снага у духовности православне вере. Ова теорија види Стаљинов заокрет као директан одговор на немачке акције. Немци су у заузетим областима отварали раније затворене храмове приказујући се као противници комуниста и заштитници руске традиције. Наравно, све су то биле пропагандистичке пароле јер је у оперативном наређењу број 10, Главне дирекције безбедности Рајха јасно наглашено: „Не може бити говора о поновном стварању бивше Патријаршијске руске цркве“.Све ово је имало за циљ регрутовање локалног становништва у оквиру антисовјетске пропаганде. Да би спречио совјетске грађане да наседају на такву пропаганду, Стаљин је, према овој верзији, направио разумни потез: отварајући храмове покушао је да привуче народ и васпитава га у духу совјетског патриотизма. Постоји предање које многи данас подржавају. Одлука да се направи прелет са иконом над Москвом и уопште идеју о прекиду прогона вере Стаљину је предложила блаженопочивша старица – Матрона Московска. Истраживачи су уверени да је Стаљин са својим секретаром Александром Поскребишевом дошао да посети блажену старицу. Које упутства му је дала Матрона може се видети на основу потеза које је Стаљин касније вукао. Остало је само неколико прича различитих очевидаца о том сусрету.Тако је једна жена испричала да је њен син, који је достављао храну у Кремљ, случајно налетео на Стаљина. Добивши храброст, упитао је: „Јосифе Висарионовичу, да ли желите да знате ко ће победити у рату? Постоји проницљива жена која може све да вам каже…“ Можда је Стаљин, на дојаву овог момка, пронашао старицу, или је можда било и других информација. На крају крајева, многи људи су у то време ишли код Матронушке да траже савет, упутство, благослов, исцељење, и утеху.
Парадоксално је да се у времену када су југословенски комунисти започели тотални рат против цркве, свештенства и верујућег народа на простору бивше Југославије у колевци комунизма, СССР-у водио сасвим обрнут процес. Било како било, Православна вера шибана и комунизмом, и нацизмом, успела је да изађе као победник и чувар руске културе и душе.
Аутор: Петар Ђурђев
Zanimljiva istorija sa Pecom: Ko je bio Staljinov dvojnik i šta se sa njim dogodilo?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Занимљива историја са Пецом: Зашто су цркве поново отворене у СССР-у током Другог светског рата се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.