На данашњи дан манастир Високи Дечани уврштен је у листу светске баштине УНЕСКО

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Jul.2023, 17:16

На данашњи дан манастир Високи Дечани уврштен је у листу светске баштине УНЕСКО

На данашњи дан 2004. године манастир Високи Дечани уврштен је у листу светске баштине УНЕСКО, као пети споменик из Србије и Црне Горе.
Под заштитом Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) Светска баштина, тренутно је дванаест локалитета из Србије. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Војводина уживо Манастир Високи Дечани су највеличанственија задужбина богатог немањићког духовног и градитељског наслеђа. Уз Бистрицу, под стрмим обронцима Проклетија Дечане је основао Свети краљ Стефан Дечански.
Манастир Високи Дечани је задужбина краља Стефана III Дечанског и цара Душана. Градња је завршена 1335. године, а фреске су завршене око 1350. године. Манастир је посвећен Христу Пантократору и Вазнесењу Господњем – Спасовдану.
Дечанска црква је најзначајнија, највећа и највиша сачувана грађевина средњовековне Србије. Сазидана је од скупоцених грађевинских материјала и у сваком смислу оправдава епитет „Високи“. Импозантна купола достиже висину од чак 28 метара.
Фото: Војводина уживо О Дечанима брине братство од 25 младих монаха, изузетно образованих који говоре неколико језика и одлично се служе информационо-комуникационим технологијама. Веома су посвећени ширењу информација о самом манастиру и његовим вредностима путем интернета.
Атмосферу манастира кога вековима чува његов оснивач краљ Стефан Дечански, који се одупрео и покушају Турака да га претворе у џамију, али и покушајима гранатирања 1999. године је нешто што би свако требало да осети и доживи.
Фото: Војводина уживо У Високим Дечанима налази се велики број фресака изузетне лепоте и историјске вредности. Отац Срђан каже да их има више од хиљаду. Можете провести дане посматрајући их и проучавајући их. Неке од њих су реликвије једине такве врсте у свету. Једна од таквих је и једина фреска на свету на којој Исус Христ има у руци мач уместо књиге.
Фото: Војводина уживо “У метохијском манастиру Високи Дечани налази се једина фреска на свету на којој Исус Сведржитељ има у руци мач уместо књиге. Десница Божјег Сина, колико је познато, никада није држала оружје, већ је вазда на мир позивала. Основна намера дечанског живописа била је да исликана светлост писма зрачи мудрост божанских порука. Онда су, у несрећним догађајима у Србији, завладала чудна збивања и небески знак опомене указао се на зиду манастира посвећеног Христу Пантократору. Постоји једна легенда која тумачи час у којем се књига, симбол речи, претворила у мач, симбол силе. Фреска Исуса Христа са исуканим мачем значи да он раздваја добро од зла. Јединствена је по томе што једина на свету приказује Исуса Сведржитеља као својеврснг ратника”, објаснио је отац Срђан.
Фото: Војводина уживо Више од хиљаду српско-византијских фресака, са око десет хиљада ликова, са подробно приказаном историјом хришћанства, чини унутрашњост дечанског саборног храма посвећеног Христовом вазнесењу својеврсном галеријом из које проговара искуство читаве касновизантијске уметности. Такође, посебно су значајни портрети Немањића, као и чувени приказ њихове лозе који се налази на источном зиду, те параклиси посвећени Светом Николају и Светом Димитрију.
Фреска “Лоза Немањића” налази се у манастиру Високи Дечани, у манастирској цркви Христа Пантократора. Настала је 1346. или 1347. године, а у XV веку доживела је значајну рестаурацију.
Фото: Војводина уживо Сматра се једном од најзначајнијих фрески српског средњовековног сликарства.
“Поред најстаријих и најлепших икона на иконостасу, у дечанској ризници се налази велика и значајна збирка икона, најважнија и најбогатија међу манастирским ризницама у Србији. Захваљујући околности да Високи Дечани нису никада напуштани, да дечанска црква није горела нити остајала без крова, какав је случај са безмало свим већим српским манастирима, овде је сачувана најзначајнија збирка дрвених предмета, почев од 14. па све до 17. века. Једино овде можете видети и иконе на дрвету из 13. века”, набраја отац Срђан.
Фото: Војводина уживо Још додаје да су мошти Стефана Дечанског једине мошти српских краљева које се чувају на Космету.
Кивот са моштима Светог краља Стефана Дечанског отвара се сваког четврка како би верници могли да их целивају. Ми смо имали посебну част и благослов, приликом посете Космету, да нам отац Петар отвори кивот упркос томе што смо у Дечанима били у суботу.
Фото: Војводина уживо Овај манастир чувају војници КФОР-а, а однедавно то су војници из Хрватске и Албаније.
Vesić: Gotovo sav teretni saobraćaj već preusmeren na obilaznicu oko Beograda

Преузмите андроид апликацију.
Чланак На данашњи дан манастир Високи Дечани уврштен је у листу светске баштине УНЕСКО се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.