Izvor: RTS, 04.Jul.2023, 13:18

Афера "Станови" у Црној Гори, подигнуте оптужнице против бивших министара и функционера

Специјално државно тужилаштво Црне Горе подигло је оптужницу против 12 особа због сумње да су злоупотребили службени положај и доделом станова и повољних кредита као чланови бивше комисије Владе Црне Горе оштетили буџет државе за око 2.604.000 евра. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Оптужница је подигнута против бившег министра Предрага Бошковића, министра Будимира Шегрта и још десет функционера бивше власти, преносе Вијести.
"Специјално државно тужилаштво је Специјалном одјељењу за суђење за кривична дјела организованог криминала, корупције, тероризма и ратних злочина Вишег суда у Подгорици данас предало непосредну оптужницу против окривљених: П. Б., Б. Ш., С. Н., С. В., И. Б., Д. М., Д. Ш., Д. С., О. Н., С. П., Ј. Р. и А. Ј., због постојања основане сумње да су, у периоду од 2016. до 2020. године, као чланови Комисије за стамбена питања Владе Црне Горе, у саизвршилаштву, учинили продужено кривично дјело злоупотреба службеног положаја, за које је прописана казна затвора од двије до 12 година", наводи се у саопштењу портпарола Специјалног државног тужилаштва Вукаса Радоњића.
Како се наводи, окривљенима се ставља на терет да су, супротно Одлуци о начину и критеријумима за решавање стамбених потреба функционера, без плана за решавање стамбених потреба и процене стручне комисије Управе, одобрили и доделили стамбене кредите за побољшање услова становања за 119 јавних функционера и запослених у државним органима и органима државне управе, у износима између 17.500 и 40.000 евра, те им тако прибавили корист, а буџету Црне Горе нанели штету у укупном износу од 2.604.740 евра.
"Претходно је у извиђају утврђено да је одобрено и додијељено 49 кредита у износу од по 40.000 евра, пет кредита у износу од по 35.000, 20 кредита у износу од по 30.000 евра, 30 кредита у износу од по 20.000 евра, 10 кредита по 25.000 евра, али и кредити у износима од 29.500 евра, 28.000 евра, 25.920,76 евра”, наводи тужилаштво.
Такође, како наводи СДТ, поједини кредити од 40.000 евра додељени су и јавним функционерима који су у својим захтевима за решевање стамбених потреба од Комисије тражили износ од 30.000 евра, а очигледно прекорачење поднетих захтева је у супротности са Законом о управном поступку и судском праксом Управног суда Црне Горе.
Након завршеног извиђаја, а пре подизања оптужнице, државни тужилац је донео одлуку и да се поступак против осумњичених П. Б., Д. Ш., Д. С., О. Н., С. П., Ј. Р., А. Ј. и Д. М. за продужено кривично дело злоупотреба службеног положаја, по допуни кривичне пријаве Владе Црне Горе, чији је предмет непрописно додељивање јавним функционерима станова у закуп, са правом куповине под повољним условима, раздвоји и посебно доврши, из разлога целисходности, наводи се у одлуци коју Радоњић потписује.
Такође, Специјално државно тужилаштво је, након што је утврдило да је Влада Црне Горе дала претходну сагласност Комисији за доношења одлука о додели кредита за побољшање услова становања функционерима и другим запосленима, Основном државном тужилаштву у Подгорици доставило примерак кривичне пријаве, како би, након увиђаја, оценило да ли постоје основи сумње да су председник и чланови Владе Црне Горе, у периоду од 2016. до 2020. године, учинили продужено кривично дело несавестан рад у служби, које је из стварне и месне надлежности тог тужилаштва.
"Посебно истичем да су, по Законику о кривичном поступку, државни органи, медији, удружења грађана, јавне личности и друга лица дужни су да се придржавају претпоставке невиности и да својим јавним изјавама о кривичном поступку који је у току не вријеђају друга правила поступка, права окривљених и оштећеног и начело судске независности”, закључио је тужилац Радоњић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.