Izvor: RTS, 04.Jul.2023, 10:24

Макрон у ноћном обиласку полиције, моли снаге реда да остану у стању приправности

Француски председник Емануел Макрон се синоћ сусрео са органима за спровођење закона како би им изразио подршку након неколико дана насиља. У Француској је тренутно мирно, а нереде су заменили протести против насиља.
Емануел Макрон је подржао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << полицију која је због вишедневних нереда мобилисала "импозантна средства".

"Полицaјци, жандарми, ватрогасци, хвала вам на изузетној мобилизацији протеклих неколико ноћи. Знам колико је ово било тешко за вас и ваше породице. Имате моју подршку", поручио је Макрон и на Твитеру.
И поред релативног затишја које је обележило последње ноћи, Макрон је уверио полицију да се не размишља у правцу "да је то иза нас".
"Видећемо шта ће бити 13. и 14. јула и поново у наредним месецима“, рекао је он и замолио полицију да "буде у стању приправности“.
Након разговора са полицијом, шеф државе је са својим министром унутрашњих послова Жералдом Дармањеном отишао у касарну Бесијер, у 17. арондисману, у којој су ноћу смештени припаднции интервентне полиције.
"Желео је да буде поред њих како би им захвалио на мобилизацији последњих дана и уверио их у своју подршку”, рекао је извор који је присуствовао сусрету. Након обиласка касарне, Макрон је отишао и у седиште париске полиције.
Ово је његов први обилазак снага реда од смрти 17-годишњег тинејџера алжирског порекла, којег је пре недељу дана у предграђу Париза убио полицајац током саобраћајне провере, и насиља у граду које је уследило у наредним ноћима.
У једном нападу повређени су супруга и дете градоначелника париског предграђа Л’ај ле Роз.
Породица убијеног младића поручила је да није желела насиље, а јуче су широм Француске одржана окупљања грађана испред градских већница против таласа нереда.
Емануел Макрон је морао на неодређено време да одложи државну посету Немачкој, где је требало да буде у понедељак.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.