Izvor: RTS, 04.Jul.2023, 10:04

Седам векова од првог помена вршачког замка - отворена прва стална поставка

У Вршачком замку, који је један од најважнијих симбола овог града, свечано је отварања изложба „Живот у утврђењу у средњовековном Банату“. Ово је прва стална поставка у утврђењу, којом су оживели 7 векова бурне историје.
Пред музејском публиком >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << оживело је 7 векова захваљујући обимним археолошких открићима која пружају сазнања о прошлости ове тврђаве. Представљено је дуго сакупљано благо које најбоље осликава историјат саме грађевине чији први помен датира још из 1323. године.

“Ми смо се управо потрудили да кроз 3 целине прикажемо њену бурну прошлост узимајући у обзир Угарски период, период деспотовине и турски период. Музејска публика ће моћи да погледа један део оригиналних археолошких предмета, затим реплика хладног оружја, затим фототипско издање вршачке поривилеговане повеље, идеалну реконтрукцију мактете вршаче куле”, наводи Ивана Ранимиров,кустос историчар, аутор изложбе.
Први ниво вршаке куле посвећен је најмлађој публици, где су аутори оживели вршачке легенде и где могу да виде сценске и луткартске приказе историјских личности. Сама поставка има за циљ да прикаже историју града као кошницу политичких врења и драматичних збивања у ком су се преплитали утицаји великих сила и различитих култура.
“Мислим да ће бити замиљиво не само стручној публици него и посетиоцима које историја претерано не занима, али који ће у аутентичном ревитализоване Дон Жон куле видети једну занимљиву поставку моћи ће нешто да сазнају о историји Вршца, а уосталом моћи ће да виде и како се живело у средњем веку”, наводи Александар Крстић, виши научни сарадник Историјског института у Београду.
За изложбу, која је брижљиво припремана месецима, средства су обезбеђена из градског буџета.
“Рођена сам Вршчанка и још као деца смо долазили на Вршачку кулу док још није ни била покривена кровом и врло мало смо могли да сазнамо о томе како се овде живело, какава је била историја ова тврђаве и драго ми је да ми данас овде можемо нашим Вршчанима, нашој деци али и свима онима који долазе у Вршац да пружимо те информације”, каже Драгана Митровић, градоначелница Вршца.
Са новим садржајем, вршачки замак уцртан је у туристичку мапу, не само града већ читаве земље и може се сврстати у топ 10 културно историјских дестинација.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.