Izvor: RTS, 02.Jul.2023, 18:24

Дачић: Милутиновић обављао најважније државне функције у једном од најтежих периода у историји Србије

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је некадашњи председник Србије и министар спољних послова Милан Милутиновић, који је преминуо раније данас у 81. години, обављао најважније државне функције у једном од најтежих периода у историји Србије.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << /> Ивица Дачић је на конференцији за новинаре поводом смрти Милана Милутиновића рекао да је Милутиновић обављао најважније државне функције у периоду који је обележен тешким преговорима и улитматумима са којима је Србија била суочена када је реч о Косову и Метохији.

Дачић је подсетио да је Милутиновић предводио преговарачке тимове који су покушавали више пута да разговарају са косовским Албанцима, али без икаквих резултата.
"Са друге стране, предводио је нашу делегацију и на познатој конференцији у Рамбујеу, када смо били суочени са ултиматумима везаним за будућност Србије и Косова и Метохије. Наравно, до последњег тренутка је био уверења да је Србија све учинила да би се дошло до мира и да је конференција у Рамбујеу уствари послужила само као алиби да се започне са бомбардовањем Србије и остваривањем пројекта независног Косова", истакао је Дачић.
Нагласио је и да је Милутиновић, као потпредседник Социјалистичке партије Србије у време када је Слободан Милошевић био председник, свакако један од последњих сведока и учесника свих важних догађаја из тог периода.
"Имајући у виду све то, сигуран сам да ће у наредном периоду тек бити речи о свему ономе што се дешавало у тим кључним годинама за историју Србије и тадашње СР Југославије", рекао је Дачић.
Истакао је да је Милутиновић био један од најобразованијих људи, са највишим нивоом међународних веза у то време, због чега ће, како каже, бити замимљиво уколико је оставио писане трагове о контактима са највећим слилама у време пре и током бомбардовања Србије.
Дачић је саопштио да је породици Милана Милутиновића изразио саучешће у име Министарства спољних послова и у име Социјалистичке партије Србије.
О датуму и месту комеморације и сахране, јавност ће бити обавештена у наредним данима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.