Izvor: RTS, 02.Jul.2023, 15:17

Додик: Синхронизовани напад на власти Српске и Србије, борићемо се свим политичким средствима

Република Српска одбацује Kристијана Шмита као високог представника и није то наш инат, него он није изабран од стране Савета безбедности УН, поручио је председник Српске Милорад Додик у обраћању новинарима.
Милорад Додик је рекао да Шмит нема >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << легитимитет и да је он "део подвале српском народу с циљем да Република Српска нестане и да изгуби идентитет. Анекс 10 Дејтонског споразума на јасан начин је прописао на који начин се бира високи представник".
Истакао је да се Kристијан Шмит лажно представља од првог дана када је дошао у БиХ.
"У БиХ нажалост постоје људи који га признају, упркос свему", навео је Додик.
Нагласио је да ће Српска тужити Kристијана Шмита немачком законодавству за лажно представљање.
"Адвокати кажу да имамо основа, и тај процес ћемо покренути у Њемачкој", навео је Додик.
Истакао је да је у овом тренутку на сцени синхрозинован и подли напад и на власти Републике Српске и Србије.
"Не одговарају им успјеси Републике Српске и Србије. Хоће Kосво и нестанак Српске. Сво ово вријеме они су ревидирали Дејтонски споразум до мјере да је он изгубио своју вриједност", изјавио је Додик.
Додик је рекао да су САД још у време када се потписивао Дејтонски споразум обећали Бошњацима да ће разградити Републику Српску до те мере да она неће постојати.
"Дејтонски споразум у свом Анексу 4 дефинисао је политички систем у БиХ. Тај полтички систем Бошњаци нису ни дан данас прихватили", навео је Додик.
Нагласио је да је Уставни суд БиХ променио политички систем без права да то уради.
"Уставни суд је максимално кршио Устав. Ми у Републици Српској нисмо никада тражили ништа извана што није прописано Дејтонским споразумом, Уставом или договором, али овдје су већ одбацили Дејтонски споразум и нас који га бранимо покашавају да нас прикажу његовим рушитељем", рекао је Додик.
Истакао је да ће потписати указ о проглашењу Закона о непримењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Српске када прође све процедуре.
Додик каже да Српска жели да се донесе закон о Уставном суду БиХ. "До краја године могуће је да ће Српска имати референдум о важним питањима", навео је Додик.
Поручио је да Република Српска не планира никакав сукоб. "Република Српска ће се борити свим својим политичким средствима", навео је Додик.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.