Izvor: RTS, 02.Jul.2023, 14:00

Преминуо бивши председник Србије Милан Милутиновић

Бивши председник Србије Милан Милутиновић преминуо је у 81. години, објавио је на свом Инстаграм профилу председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић.
Милан Милутиновић био је председник Србије од 1997. до 2002. године.
Пре тога, био је републички >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << секретар за просвету и науку Србије од 1977. до 1982. године, амбасадор Југославије у Грчкој од 1989. до 1995. и савезни министар иностраних послова од 1995 до 1997. године.
Након истека председничког мандата, у децембру 2002, предао се Хашком трибуналу, где је био оптужен за ратне злочине у току сукоба на Косову и Метохији. 26. фебруара 2009. ослобођен је и проглашен невиним по свим тачкама оптужбе.
Рођен је у Београду 1942. године, где је завршио и основну школу и гимназију, а дипломирао је 1965. године на Правном факултету у Београду.
Од 1969. до 1971. био је члан председништва Социјалистичке омладине Југославије.
Милутиновић је био члан друштвено-политичког већа Савезне скупштине од 1969. до 1974. и члан спољнополитичког одбора.
Истовремено је био председник Општинског комитета Савеза комуниста Врачара и члан Градског комитета СК Београда.
Од 1974. до 1977. био је Секретар за идеологију Градског комитета Савеза комуниста у Београду.
Саучешћа председника Вучића и Ивице Дачића Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић упутио је изразе искреног саучешћа породици и пријатељима Милана Милутиновића, саопштило је Министарство спољних послова.
"Данас нас је напустио некадашњи председник Републике Србије и министар спољних послова Милан Милутиновић. Обављао је најзначајније функције у најтежем периоду у историји Србије. Изражавам најдубље саучешће његовој породици и пријатељима. О датуму комеморације и сахране јавност ће бити накнадно обавештена", наводи се у саучешћу.
Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа поводом смрти Милана Милутиновића.
“Са тугом сам примио вест о смрти Милана Милутиновића, човека који је предано, озбиљно и са великом посвећеношћу обављао неке од најодговорнијих дужности у тешким историјским временима и искушењима за нашу земљу и народ. Као сведок и директни учесник преломних догађаја у којима се одлучивало о судбини и будућности Србије, Милан Милутиновић је достојанствено и доследно бранио државне интересе и начела међународног права и правде, упркос притисцима без преседана у новијој историји“, наводи се у телеграму саучешћа.
Истиче се и да је Милутиновић подједнако часно и снажно бранио Србију од неправедних оптужби пред хашким тужиоцима, имајући у виду једино интересе и добробит земље и народа.
“Народ ће га памтити као патриоту, који је живео за то да се Србија поново уздигне на место које јој припада, храбро и непоколебљиво загледана у будућност“, наводи се у телеграму саучешћа председника Вучића.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.