Izvor: RTS, 01.Jul.2023, 15:42

Шмит поништава одлуке Народне скупштине РС; Додик: Не прихватамо никакве казне

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит одлучио је да поништи законе које је Народна скупштина Републике Српске недавно донела и наметне измене кривичног закона БиХ на начин да се радње којим се нарушава уставни поредак државе треитирају као кривично дело. Председник >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << РС Милорад Додик поручује: Република Српска неће прихватити ниједну одлуку лажног високог представника.
Кристијан Шмит је поручио да они који желе да руше уставни поредак морају бити процесуирани.

"Они који покушавају да сруше уставни поредак морају бити процесуирани, они ће сносити последице за своје поступке", рекао је Шмит на конференцији за новинаре и истакао да су "све опције на столу" у складу с Бонским овлашћењима које има.
Шмит је додао да је он одлучио да ће закони донети у Народној скупштини РС бити поништени, односно да су законодавни поступци његовом одлуком завршени.
Он је додао да ће изменити и Кривични закон БиХ тако што ће се радње којима се, како каже, нарушава уставни поредак БиХ третирати као кривично дело.
Амбасада Сједињених Америчких Држава у БиХ, као и британска амбасада, подржале су Шмита. "Одлуке Народне скупштине Републике Српске о усвајању закона о неизвршавању одлука Уставног суда БиХ и изменама и допунама Закона о објављивању закона и других прописа РС су неуставни и намерни напади на Дејтонски мировни споразум, уставни поредак БиХ и државу Босну и Херцеговину", поручили су из амбасаде САД
Огласио се и председник Српске Милорад додик поручивши да Бањалука неће прихватити ниједну Шмитову одлуку, као и да Српска неће прихватити никакве "казне".
“Желе да нам одузму имовину, а ако немамо имовину ми смо празна љуштура. Зато ћемо је бранити и нећемо прихватити одлуке које су против Републике Српске. Ми нисмо спремни да погнемо главу, Српска ниједну одлуку лажног високог представника неће признати. Република Српска је створена и брањена вољом свог народа“, навео је Додик на обележавању 31 године од страдања Срба у Подрињу.
Српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је за Срну да је Шмит главна препрека унутрашњем дијалогу и даљем кретању БиХ ка Европској унији.
"Све и да је изабран у складу са процедурама, а није, он нема надлежност да поништава одлуке Народне скупштине Републике Српске", додала је Цвијановићева.
Кристијан Шмит није изабран за високог представника јер није добио сагласност Савета безбедности УН, како је предвиђено Дејтонским споразумом због чега га Република Српска не признаје.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.