Izvor: RTS, 01.Jul.2023, 09:31

Шпанија од данас преузима председавање ЕУ

Шпанија данас преузима ротирајуће председавање Саветом ЕУ од Шведске, саопштено је из Европске уније. Уговором из Лисабона (2007) утврђено је да се сваких 6 месеци председавање Саветом ротира између држава чланица ЕУ.
Са шпанским председавањем почиње >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << нова председничка тројка у којој су и Белгија, која ће председавати у првој половини, и Мађарска, у другој половини следеће године.
Трио дефинише дугорочне циљеве и припрема заједнички програм који дефинише теме и главна питања којима ће се Савет бавити у периоду од 18 месеци.
Ово је пето председавање Шпаније, која је чланица ЕУ постала 1986. године. Први пут је председавала 1989, затим 1995, 2002. и 2010. године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.