Izvor: RTS, 30.Jun.2023, 16:07

Зашто је кошава у Вршцу добар ветар?

Ко није био у Вршцу не зна шта је ветар. Кошава у овом граду дува више од 200 дана у години, често орканском јачином. Рекорд је забележен у јануару 1987. године - 173 километара на сат, а у новије време у фебруару 2014, када су удари износили 170 километара на сат. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Овако изгледа један обичан дан у Вршцу- кошава преко 100км на сат, лете црепови, капе, фризуре, сукње-сви се заносе у страну и пролазници и птице.

Осим дрвећа, кошава је овде превртала авионе, камионе , успела је да обори видиковац и тв предајник на вршаком брду. За туристе- природна катастрофа, Вршчани су, изгледа, навикли.
“Кошава осим зеленила допроиноси великој количини негативних јона у ваздху који се сматрају као витамини и они знатно утичу на побољшање здравственог стања сваког понаособ”, објашњава метеоролог Ненад Јанкулов.
А без доброг ветра нема ни успеха у бављењу параглајдингом. Зато не чуди што је баш Вршчанин Горан
Ђурковић најбољи српрски параглаједриста, вишеструки светски и европски шампион и добитник 7 златних орлова, највредније ваздухопловне награде у Србији, што га чини апсолутним рекордером.
“Свако такмичење подједнако је тешко и ни до једног успеха не долази се лако и сва такмичења на којима сам успео и на којима нисам успео су ми подједнако драга, али би увек истакао испед свега успехе које смо постигли заједно као репрезентација Србије”, каже Горан Ђурковић параглајдериста.
Захваљујући Горану, географском положају и ветру Вршац је уцртан као веома значајно место на светској мапи параглајдинга, а са подножја Куле полећу људи са свих континената, јер је Ђурковић, као организатор у Вршац успео да доведе сва најзначајнија такмичења.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.