Izvor: RTS, 29.Jun.2023, 13:26

Шарл Мишел: Дошло је време да се направе кораци ка нормализацији односа Београда и Приштине

Председник Европског савета Шарл Мишел изјавио је да је дошло време да се предузму кораци ка нормализацији односа Београда и Приштине, као и да се направи један глобални приступ решавању тог проблема.
Шарл Мишел је уочи почетка самита Европског >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << савета рекао новинарима да у потпуности подржава напоре високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља.

"Такође подржавамо и идеју да се организује конференција са неким земљама чланицама ЕУ како бисмо подржали напоре посредовања, заједно са САД, јер смо видели претходних месеци потешкоће и ескалацију ситуације. Дошло је време да се направи један глобални приступ и дошло је време да се предузму кораци ка ноирмализацији односа Београда и Приштине", рекао је Мишел на питање новинара о ситуацији са дијалогом.
Почиње дводневни самит лидера ЕУ у Бриселу, а у нацрту закључака у које је РТС имао увид наводи се да ће лидери ЕУ подржати чланство Западног Балкана у Унији и позвати на хитну деескалацију ситуације на северу Косова и формирање Заједнице српских општина.
Главне теме дводневног самита су  наставак војне и финансијске подршке Украјини, европска политика миграција и азила и односи са Кином. На почетку самита лидери ЕУ састаће се са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, а очекује се и усвајање заједничке декларације ЕУ-НАТО.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.