Izvor: RTS, 28.Jun.2023, 22:08

НБС: ММФ резултате Србије оценио бољим од очекиваних

Одбор извршних директора Међународног монетарног фонда донео је одлуку о успешном завршетку првог разматрања резултата економског програма Србије, који је подржан стендбај аранжманом, саопштено је из Народне банке Србије.
Истовремено, закључене >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су редовне консултације ове међународне финансијске организације са нашом земљом, саопштила је Народна банка Србије.
Констатовано је да Србија успешно спроводи договорени економски програм и да су испуњени сви критеријуми на основу којих се прате резултати програма. Остварени платнобилансни и фискални резултати бољи су од очекиваних, а спровођење плана структурних реформи добро напредује, истиче се у саопштењу.
"Одлука Одбора директора ММФ-а потврђује да се у Србији спроводи адекватна економска политика, што очекују и у наредном периоду. И у времену глобалне несигурности, Србија се доказала као земља која је својим грађанима и привреди обезбедила оно што им је у таквим околностима најпотребније – стабилност”, истакла је гувернерка Јоргованка Табаковић.
ММФ је оценио да је Србија током последње деценије, упркос спољним шоковима, постигла импресивне економске резултате који одражавају њену снажну економску политику. Таква политика подржавала је снажан раст, ниску инфлацију и смањење јавног дуга. Као резултат тога, приходи су повећани, запосленост је повећана, животни стандард је поправљен.
У наредном периоду, у условима и даље изражених изазова из међународног окружења, наставићемо да пажљиво доносимо одлуке монетарне политике, при чему нам флексибилност нашег монетарног оквира, који смо креирали, омогућава да реагујемо у најкраћем року“, рекла је Табаковић.
ММФ је истакао и да средњорочни изгледи Србије остају повољни и у средњем року очекују враћање на путању раста БДП-а од 4 одсто, инфлацију у границама циља Народне банке Србије, одрживу екстерну позицију земље и снажне јавне финансије.
У извештају, ММФ констатује и да је, упркос великим турбуленцијама на светском тржишту очувана и релативна стабилност девизног курса динара, док девизне резерве бележе рекордне нивое.
Финансијски сектор је доказао своју отпорност и у условима великих неизвесности, уз показатеље адекватности капитала и ликвидности који су остали знатно изнад минималних регулаторних нивоа.
Позитивна оцена Одбора извршних директора ММФ-а о оствареним резултатима омогућила је повлачење средстава у износу од 164 милиона специјалних права вучења (преко 200 милиона евра), чиме ће укупно искоришћена средства овог аранжмана износити 949 милиона специјалних права вучења (око 1,2 милијарди евра).
Ако околности у екстерном окружењу буду повољне, постоји могућност да се стендбај аранжман већ у време другог разматрања третира као аранжман из предострожности, што је раније него што је било очекивано у време одобрења аранжмана.
Актуелни стандбај аранжман одобрен је Србији 19. децембра 2022. на период од 24 месеца, као подршка договореном економском програму.
Циљеви економског програма односе се на очување макроекономске и финансијске стабилности прилагођавањем карактера политике текућим економским потресима, јачање отпорности привреде на енергетску кризу спровођењем одговарајуће енергетске политике и реформи како би се решили изазови у домаћем енергетском сектору и истовремено заштитиле најрањивије категорије, и подстицање високог, еколошког, инклузивног и одрживог раста у средњем року спровођењем свеобухватних структурних реформи.
Резултати програма се прате у оквиру редовних полугодишњих разматрања, додаје се у саопштењу Народне банке Србије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.