Лавров: Односи са Западом „борба светова“, нема ослањања на раније споразуме

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jun.2023, 18:31

Лавров: Односи са Западом „борба светова“, нема ослањања на раније споразуме

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров окарактерисао је данас односе Москве и Запада као „борбу светова“, додавши да Русија више не може да се ослања на раније постигнуте споразуме са Западом, укључујући и оне правно-обавезујуће. Фото: Танјуг/AP Photo/Nardus Engelbrecht „Председник >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Русије Владимир Путин је више пута рекао да смо отворени за сарадњу. Али, што се тиче наших бивших западних партнера, не можемо више да се ослањамо на споразуме са њима, укључујући и правно-обавезујуће. То је својеврсна борба светова“, рекао је Лавров у разговору за Први канал, преноси ТАСС.
Говорећи о ситуацији у Украјини, шеф руске дипломатије је навео да западне земље још увек нису изнеле озбиљне предлоге за решење сукоба.
„Москва је увек истицала да је спремна да размотри све озбиљне предлоге. До сада нисмо видели ниједну идеју ове врсте“, рекао је Лавров.
Према његовим речима, САД су наредиле Украјини да не користи побуну паравојне групе „Вагнер“ за саботаже и провокације на руском тлу.
„Има основа да се верује извештајима да је, чим је ово почело, или можда чак и раније, Стејт департмент хитно дао инструкције свим својим мисијама у иностранству да не коментаришу ову ситуацију на начин којим би она могла да се повеже са акцијама САД. Истовремено, према нашим подацима у које сам склон да верујем, Кијеву су стизала наређења да не користи ову ситуацију за саботаже и друге провокације на руском тлу у блиској будућност“, навео је Лавров.
Он је додао да постоје сумње да неке земље шаљу своје војне официре у Украјину, под маском плаћеника.
„Постоје сумње да читав низ земаља тамо шаље своје војне официре под маском плаћеника. У Украјини раде инструктори, а то су сигурно каријерни војни официри“, изјавио је Лавров.
Навео је да је Москва у контакту са Вашингтоном у вези са радом њихових дипломатских представништава.
Он је додао да је, тим поводом, саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан ступио у контакт са Москвом.
Stoltenberg za 6.jul sazvao sastanak kako bi ubedio Tursku da Švedska uđe u NATO

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лавров: Односи са Западом „борба светова“, нема ослањања на раније споразуме се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.