Izvor: RTS, 28.Jun.2023, 18:20

ЕУ захтева деескалацију на северу КиМ, упозорава на негативне последице

Лидери ЕУ ће на дводневном самиту који почиње у четвртак у Бриселу подржати чланство Западног Балкана у ЕУ и позвати на хитну деескалацију ситуације на северу Косова и формирање Заједнице српских општина, наводи се у нацрту закључака у који је увид имао РТС. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Позивајући се на декларацију самита Западни Балкан-ЕУ из Солуна 2003. године, као и на закључке самита о проширењу из јуна 2022. године, лидери ЕУ наглашавају "пуну и недвосмислену посвећеност перспективи чланства Западног Балкана у ЕУ и подршку убрзању процеса приступања и са тим повезаним реформама."

У тексту закључака који треба да буду усвојен у четвртак увече, шефови држава и влада осуђују недавно насиље на северу Косова и позивају на хитну деескалацију ситуације, на основу елемената изложених у плану Европске Уније, упозоравајући да би у супротном могло да дође до "негативних последица".
Лидери ЕУ у закључцима наводе да је неопходан "наставак дијалога под окриљем ЕУ и брза имплементација договора о путу као нормализацијии и анекса о имплементацији", што, како се наводи, укључује и формирање Заједнице општина са српском већином.
Високи званичник ЕУ укључен у припреме самита каже да ће укључивањем овог става у текст закључака лидери послати "снажну поруку о деескалацији."
Говорећи о подршци чланству Западног Балкана у ЕУ, званичник наводи да су земље чланице сматрале да је на самиту који се бави Украјином и Молдавијом неопходно послати поруку и Западном Балкану.
Зато у закључцима шаљемо поруку да је наша посвећеност региону непромењена, посебно у светлу годишњице самита у Солуну када је земљама Западног Балкана пружена перспектива чланства у ЕУ, рекао је званичник ЕУ.
Главне теме дводневног самита биће наставак војне и финансијске подршке Украјини, европска политика миграција и азила и односи са Кином. На почетку самита лидери ЕУ састаће се са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, а очекује се и усвајање заједничке декларације ЕУ-НАТО.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.