Izvor: RTS, 28.Jun.2023, 17:24

Гашић: Жандармерија један од најважнијих стубова у систему безбедности

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић поводом Дана Жандармерије и њихове славе Видовдана поручио је у Одреду Жандармерије у Краљеву да су припадници те елитне јединице један од најважнијих стубова у систему безбедности Србије.
Братислав >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Гашић је честитао славу Жандармерији и дан те јединице.

“Према народном предању Милош Обилић је на кнежевој вечери, ноћ уочи Косовског боја, рекао кнезу Лазару: ‘Сутра је Видов дан, видеће се ко је вера, а ко је невера‘. Данас је Видовдан и са поносом вам кажем - ви сте вера српског народа да ће увек бити заштићени и безбедни, а држава Србија земља мира, стабилности и просперитета. Ви сте један од најважнијих стубова у систему безбедности наше земље“, поручио је Гашић, саопштио је МУП.
Истакао је да припаднике Жандармерије одликује професионалност, као и да држава цени њихову посвећеност и залагања.
"Поносан сам на висок ниво и степен професионализма, морала и одлучности, са којима одмах приступате сваком задатку који пред вас стави држава Србија. А вама се не дају лаки задаци. Идете тамо где је најтеже и где су потребни најхрабрији и најобученији. Држава цени вашу посвећеност и залагања и уз велику подршку и помоћ председника Републике Србије Александра Вучића, опремамо вас да равноправно, раме уз раме, можете да станете уз европске и светске елитне полицијске јединице“, нагласио је Гашић.
Гашић је поручио и да је безбедносна ситуација на Косову и Метохији комплексна, али да не сумња да ће се у нашој јужној покрајини сачувати мир.
"Безбедносна ситуација у нашој јужној покрајини је довољно комплексна да нас стално држи на опрезу. Али, знам колико сви заједно волимо Србију, да желимо да нам деца и потомци остану у њој, у миру и заједништву и зато немам ни минимум сумње да ћемо успети то и да сачувамо“, рекао је министар унутрашњих послова.
Гашић је нагласио да је поносан на то што припадници Жандармерије чувају успомену на трагично страдале колеге, као и на начин на који брину о њиховим породицама и потомцима.
"На данашњи дан се са захвалношћу сећамо и подвига и страдања српских жандарма. Од оних који су своје животе положили у славу и за слободу отаџбине, на платоу Чукур-чесмe давне 1862. године у борби са турским војницима и током турског бомбардовања, до припадника садашње Жандармерије, који су сопственим животима бранили безбедност Србије“, истакао је Гашић и додао да је наша обавеза да чувамо сећање и захвалност према српским херојима и да будућа поколења учимо шта су храброст, оданост, солидарност, несебичност, заједништво, јер се тиме чува безбедност наше Србије, сигурност наших грађана и спокојно детињство наше деце.
"Желим вам добро здравље и што више радосних заједничких тренутака. Нека вас Бог благослови и чува! Живела Србија! “, рекао је Гашић и додао да му је посебно драго што су обележавању славе и Дана Жандармерије у Краљеву присуствовали и чланови породица припадника те јединице.
Гашић се уписао и у књигу утисака у спомен-соби Одреда Жандармерије у Краљеву.
"Начин на који сте посвећени чувању херојске прошлости српске Жандармерије и њених припадника који су нам оставили непролазне вредности националног достојанства и посвећености дужности у одбрани и очувању слободе, мира и безбедности српског рода, а које ће бити чврст темељ будућим генерацијама на којем ће стварати нову историју“, написао је министар Гашић.
Луковић: Припадници Жандармерије свакодневно доказују храброст Командант Жандармерије генерал Дејан Луковић истакао је да припадници Жандармерије свакодневно показују и доказују своју храброст, част и оданост нашој држави обављајући све своје задатке успешно, професионално и пожртвовано.
"Након 22 године постојања могу одговорно да тврдим да ће Жандармерија увек бити спремна да изврши сваки задатак који добије од руководства Министарства и државе и да ће на нас моћи увек да се ослоне. Својим радом и понашањем штитићемо безбедност Републике Србије и њених грађана“, рекао је Луковић и додао да Жандармерија води рачуна о својим припадницима, као и о породицама преминулих припадника ове јединице.
Истако је да се припадници Жандармерије одазивају сваком позиву за добровољно давање крви и да је протеклих годину дана у организованим и појединачним акцијама крв дало више од хиљаду припадника јединице.
Командант Жандармерије генерал Дејан Луковић уручио је министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу плакету за свесрдну помоћ и подршку у раду Жандармерије, као и плакету директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу, у знак захвалности за сарадњу и подршку Жандармерији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.