Izvor: RTS, 28.Jun.2023, 16:37

Дан жртве: Муслимани широм света прослављају Курбан-бајрам

Муслимани широм света прослављају Курбан Бајрам, један од највећих празника у Исламу. Назива се и празником жртве али и Хаџи бајрам, јер током њега верници обављају хаџ, један од пет стубова Ислама. Муслимани се сваке године данима унапред припремају за обележавање >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << празника.
Бајрам намаз, јутарња молитва, означила је почетак празника. Курбан бајрам почиње десетог дана месеца Зу ел Хаџа по лунарном календару. Траје четири дана. Верници након џамија обилазе гробља, где упућују молитве преминулима.
“Традиција или обичај који је везан за овај народ овдје. То није верски чин али није у супротности са Шеријатом и са Божијим законом”, објашњава Тарик Абдул Кхалик, професор исламских наука.
Битан део традиције код Бошњака је међусобно дружење. Такође и свечана одећа светлијих боја.
“То је од Сунета, наше вјере и Посланика С.А.В.С. јесте да се за Бајрам посебно лијепо обучемо. Оно што фес представља за нас Бошњаке, то је наша традиција, наш обичај у облачењу, и због тога, можда најлеши одјевни предмет за нас Бошњаке у овом данас дану", објашњава Имран Зукорлић, Нови Пазар из Новог Пазара.
"План је она најужа породица, сад, то је једно двадесетак домаћинстава отприлике", каже Умјер Зукорлић из Новог Пазара..
Најмлађима се припремају посебни дарови.
“Мислим да се свако дијете обрадује сваком Бајрамлуку. На пример, Бајрамлуци могу бити бомбоне, паре, чоколада, чоколадице”, каже Исам из Новог Пазара.
Курбан се пажљиво бира. Не сме да има недостатака било које врсте. Месо Курбана дели се на три дела, породици, родбини и људима у потреби, а жене токм празника припремају богату трпезу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.