Izvor: RTS, 28.Jun.2023, 13:00

Обележавање Видовдана у Крушевцу и у Грачаници; Патријарх Порфирије: Косово и Метохија су наш дом и наше небо

Срби на Kосову и Метохији не одустају од обележавања Видовдана, поручујући тиме да не одустају од своје традиције и свог идентитета. Упркос новој кризи која је захватила северне делове Kосова и Метохије, централни догађај обележавања Видовдана организује се у Грачаници >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у средњовековном манастиру, одакле је патријарх Порфирије поручио да су Косово и Метохија наш дом и наше небо. И у Крушевцу се традиционално обележава Видовдан.
Патријарх српски Порфирије стигао је синоћ у Грачаницу на овогодишње обележавање Видовдана. Уз звуке звона, патријарха Порфирија је дочекао епископ рашки-призренски Теодосије са свештенством.
Патријарх ће служити свету архијерејску литургију, а потом и парастос палим српским јунацима.
Дан уочи Видовдана, Срби на Kосову и Метохији организовали су два протестна скупа – у северном делу Kосовске Митровице и Грачаници.
У усвојеној декларацији поручили су да су Срби са Kосова и Метохије од Штрпца до Лепосавића више од две деценије, а посебно у протеклих неколико месеци, суочени са незапамћеним насиљем.
Указано је да је од почетка године шесторо Срба, међу којима је и двоје деце, рањено из ватреног оружја. У декларацији се наводи да су Срби боље сутра уткали у Заједницу српских општина на коју десет година чекају, чекајући истовремено на право на живот достојан човека, на останак и опстанак на овим просторима.
Поручили су да желе да живе у миру са својим комшијама Албанцима и да захтевају право на живот и будућност и да неће пристати да им ико то право ускрати.
Европска комисија ће ове недеље формално предложити листу мера против власти у Приштини због непоштовања захтева за деескалацију на северу Косова, изјавио је у Бриселу челник Европске комисије Јан Герт Копман.
Најављене мере укључују замрзавање рада тела у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању, суспендовање европских фондова за КиМ и обустављање политичких контаката са властима у Приштини.
Због безбедносних разлога, парастос палим српским ратницима у Kосовском боју на Газиместану неће бити, већ ће бити служен овде у Грачаници.
На Kосову се очекује миран и достојанствен дан, јер поред Срба који обележавају Видовдан, већинско албанско становништво обележава Kурбан-бајрам. Оба празника шаљу поруке мира.
Уручене видовданске књижевне награде Патријарх је присуствовао синоћ свечаној традиционалној манифестацији "Видовданско песничко бдење", на којем су уручена признања о годишњим добитницима видовданских књижевних награда. Овај културни догађај годинама уназад окупља књижевне ствараоце и на посебан начин спаја садашњост са прошлошћу.
Награда "Златни крст Kнеза Лазара" припала је песнику Владану Матијевићу из Чачка, "Грачаничка повеља" додељена је песнику Радету Танасијевићу из Дражевац код Обреновца, док је награда "Перо деспота Стефана Лазаревића" додељена песнику и критичару Жарку Миленковићу из Преваца код Приштине. "Kондир Kосовке девојке" припала је песнику и прозаисти Милоју Радовићу из Kраљева.
То су појединачни добитници награда, а добитници су и сви други који својом присутношћу увеличавају обележавање Видовдана, јер је присутност на Kосову у овим данима кризе посебно важна. То је наглашено и на свечаној академији одржаној у Грачаници, а и у Видовдањској декларацији усвојеној јуче.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.