У Грачаници патријарх Порфирије служи свету литургију поводом Видовдана

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jun.2023, 11:17

У Грачаници патријарх Порфирије служи свету литургију поводом Видовдана

У порти манастира Грачаница патријарх српски Порфирије данас служи свету архијерејску литургију поводом Видовдана, у присуству неколико стотина верника. Фото: Танјуг/Дописник КиМ Након завршетка литургије, патријарх ће у заједништву са епископом рашко-призренским одржати >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и парастос за све погинуле српске хероје од 1389. године.
У порти манастира Грачаница окупио се велики број људи који су дошли како са Косова и Метохије, тако и из различитих делова централне Србије, Црне Горе и Републике Српске. Литургији присуствује и помоћница директорка Канцеларије за КиМ Милена Парлић.
Након церемоније, традиционално, биће додељене медаље „Мајка девет Југовића“ мајкама које имају четворо и више деце. За Србе на Косову и Метохији, Видовдан је један од најзначајнијих празника, који се обично обележава на Газиместану.
Међутим, ове године, по први пут, парастос ће бити служен у манастиру Грачаница из безбедносних разлога. Појачано је присуство тзв. косовске полиције у близини манастира, као и на прилазима у Грачаницу, а такође присутни су и припадници карабињера и Еулекса.
3D model odore Svetog kneza Lazara u Muzeju SPC pruža detaljan prikaz originala (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Грачаници патријарх Порфирије служи свету литургију поводом Видовдана се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.