Izvor: RTS, 28.Jun.2023, 08:08

Нереди и протести у предграђу Париза након што је саобраћајна полиција убила младића

Протести и нереди избили су током ноћи у париском предграђу Нантер након што је полицајац убио седамнаестогодишњег младића који није зауставио свој аутомобил по налогу саобраћајне полиције.
Убиство малолетника у париском предграђу Нантер изазвало >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је нереде, протесте и сукобе са полицијом. Запаљени су аутомобили и контејнери и уништена аутобуска стајалишта.

Демонстранти су користили пиротехнику у близини полицијске станице, а неки су правили барикаде током целе ноћи.
Полиција је употребила сузавац и ухапсила најмање 20 људи.
Тинејџер алжирског порекла на којег је полицајац пуцао пошто није зауставио своје возило преминуо је од задобијених прострелних рана у пределу груди упркос брзо указаној медицинској помоћи.
На видео-снимку који кружи друштвеним мрежама види се како двојица полицајца покушавају да зауставе жути "мерцедес". 
Један је кроз прозор возила уперио пиштољ у возача из непосредне близине, а након што је аутомобил поново кренуо чује се и пуцањ.

Полицајац за којег се сумња да је пуцао на младића приведен је под оптужбом за убиство иако је полиција првобитно сугерисала да је тинејџер аутомобилом кренуо према полицајцима у намери да их повреди.
У аутомобилу су се у тренутку пуцњаве налазила још двојица мушкараца од којих је један побегао, док је другог, такође малолетника, полиција ухапсила и задржала.
Власти су отвориле две одвојене истраге - једну о убиству, а другу о томе да ли је возач заиста покушао да повреди полицајце.
Шеф париске полиције Лоран Нуњез рекао је француској телевизији да поступак полицајца "покреће питања", иако је сугерисао да се полицајац можда осећао угроженим.

Француски министар унутрашњих послова Џералд Дарманен истакао је да је видео-снимак објављен на друштвеним мрежама "изузетно шокантан". Позвао је људе да поштују тугу породице и претпоставку невиности полиције.
Прошле године је у Француској рекордних 13 људи настрадало од полицијске пуцњаве током контроле и заустављања саобраћаја.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.