Izvor: RTS, 28.Jun.2023, 06:05

Украјинска полиција: Расте број жртава ракетног напада на Краматорск; Пригожин стигао у Минск

Рат у Украјини – 489. дан. Кијев тврди да су у ракетном нападу на Краматорск погинула најмање четири, а рањена 42 цивила. Владимир Путин каже да су руски народ и оружане снаге те земље против побуњеника исткавши да је Вагнер у потпуности финасирала држава. Волдимир >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Зеленски поново апеловао да Кијев добије "политичку позивницу" за чланство у НАТО-у. Шеф Вагнера Јевгениј Пригожин стигао у Минск.
Власти у Кијеву тврде да су две ракете руских снага пале на урбани део Краматорска у Доњецкој области. Национална полиција саопштила је да су у нападу на део Краматорска са ресторанима погинуле најмање четири, а да су 42 особе повређене.

Обраћајући се гардистима, војницима, полицајцима, безбедњацима на Саборном тргу у Кремљу, Владимир Путин је нагласио да су "прави браниоци у тешким временима стали на пут немирима, чији би резултат био хаос", додавши да су народ и оружане снаге те земље током викенда били против побуњеника.
"'Вагнер' је у потпуности финансирала руска држава. На приватну паравојску, држава је од маја прошле године до ове потрошила милијарду долара. Скоро исто толико, Јевгениј Пригожин је зарадио од свог посла са храном и угоститељством", нагласио је Путин.
Федерална служба безбедности одустала је од кривичног поступка против "вагнероваца".
С друге стране, авион, регистрован у Русији, који је према америчким документима у власништву Пригожина, слетео је на војни аеродром двадесетак километара од Минска.
Због покушаја оружане побуне у Русији, белоруски председник Александар Лукашенко издао је наређење да се војска стави у пуну борбену готовост. Каже - било је "болно гледати догађаје на југу Русије.
Како је навео, разговор са Пригожином у суботу био је емотиван и "препун псовки".
Лукашенко је, препричавајући своју улогу у суботњој драми белоруским официрима и званичницима, поздравио Пригожина као "хероја“ који је, како је рекао, "био потресен погибијом бројних бораца Вагнера у Украјини."
Председник Украјине Володимир Зеленски поново је апеловао да Кијев добије "политички позив" да се придружи НАТО-у на самиту Алијансе следећег месеца у Литванији.
Посматрачка мисија УН у Украјини, саопштила је да је Русија од почетка рата привела више од 800 цивила, од којих је 77 погубљено. Наводи да је и Украјина прекршила међународно право произвољним притварањем људи - али у знатно мањој мери.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.