Izvor: RTS, 26.Jun.2023, 20:04

Куп Математичке гимназије, одмеравање знања најбољих ђака из региона

У Београду је почео једанаести Куп Математичке гимназије. Стотинак такмичара из четири државе у три дана, одмериће знање из математике, физике и информатике.
Знања из истих предмета одмериће ученици различитих земаља региона. Да покажу шта знају >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << моћи ће из, према оцени многих, најтежих предмета – математике, физике и информатике. Кажу да су спремни.
Лука Попа из Румуније прича да се такмичи у математици и нада се да ће освојити сребрну или златну медаљу.
За Данила Миленковића такмичење је важно, не само да би освојио медаље, већ и због нових пријатељстава, као и стипендије.
Ана Визонија из Румуније каже да се такмичи у физици и математици, као и да очекује добре резулатате. "Учествовала сам на многим олимпијадама у Румунији. Освојила сам ове године прво место на националном такмичењу", прича такмичарка. 
Окупљање најбољих Директорки Математичке гимназије Мирјани Катић дају снагу млади који желе да покажу таленат. "Кад сам ушла у свечану салу и видела младе и насмејане људе који су дошли да покажу свој таленат – то даје снагу да радите овај посао и да суштински видите шта образовање треба да представља", наводи Катићева.
Једанаести пут домаћин је школа од националног значаја. А окупљање најбољих на једном месту традицонално подржавају и Град Београд и Министарство просвете.
"Наши ученици су 'раме уз раме' са вршњацима из читавог света. Често су и испред њих што сведоче бројни успеси на међународним такмичењима", објашњава Ђорђе Милићевић, в.д. министра просвете.
Надметање и у шаху Градоначелник Београда Александар Шапић пожелео је ђаци да проведу ова три дана и дружећи се са вршњацима из других земаља.
"Желим вам и да проведете другаре кроз Београд, као и да вас једног дана сачекамо на важним местима у овој земљи. Ви сте ти који треба да буду на нашим местима и много бољи него што смо данас", навео је Шапић.
Проглашење победника је у среду у Скупштини, а први пут се ученици надмећу и у шаху.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.