Izvor: RTS, 26.Jun.2023, 16:58

Зрењанин: Висока школа чека будуће инжењере

До краја јуна трајаће пријава кандидата за упис у Високу техничку школу струковних студија у Зрењанину. Пријемни испит је заказан за 4. јул. Ова високошколска установа добила је акредитацију за наредних седам година, програми су унапређени са већим уделом практичне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << наставе, а повећан је број места на мастер студијама.
Будуће студенте на Високој техничкој школи струковних студија у Зрењанину на пријемном очекују теме из опште техничке културе и физике. До дипломе инжењера више ће се радити у оквиру практичне наставе, каже Милош Пиперски који ће ускоро постати инжењер заштите на раду.
"Сваки предмет се састоји од вежби које имамо у најсавременијим лабораторијама, што се тиче физике и хемије у физичким и хемијским лабораторијама и у трећој години имамо стручну праксу", каже Милош Пиперски, студент из Томашевца.
Инжењерска пракса је и прилика да се студенти упознају са евентуалним будућим послодавцем.
"Они имају обавезу тамо да проведу 90 радних сати. То је неких 15 дана по шест сати они проводе у самој фирми и добију неки инжењерски задатак и на тај начин да виде да ли одговарају једни другима. Број фирми је заиста велики, имамо преко стотинак уговора склопљених са разним фирмама овде у Зрењанину, а наравно и у Банату", објашњава Лазо Манојловић, директор ВТШСС Зрењанин. 
На мастер студијама биће три програма са укупно 48 места. Новина има и на основним струковним студијама, јер ће бити три пута мање места него лане за четири инжењерска смера.
"Наша одобрена квота за буџет је 105 студената, тако да смо ту квоту од сто пет студената расподелили на ова четири студијска програма. Што се тиче уписа на мастер струковне студије ту имамо значајну новину за будућу школску годину 2023/24. ћемо уписивати студенте инжењерства заштите", наводи Миодраг Ковачевић, председник комисије за упис мастер студија.
Висока техничка школа струковних студија у Зрењанину школује инжењере електротехнике и рачунарства, машинске, технолошке и инжењере заштите на раду, а сем студената који се школују на терет буџета и самофинансирајућих уписиваће и студенте који се школују уз рад.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.