Izvor: RTS, 24.Jun.2023, 06:01

Поступак ФСБ-а против Пригожина због наводне побуне; Зеленски: Преговори о чланству у ЕУ треба да почну већ ове године

Рат у Украјини – 486. дан. Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) покренула је поступак против шефа приватне војне компаније “Вагнер“ Јевгенија Пригожина због наводне побуне, саопштио Национални антитерористички комитет Русије. Преговори о чланству Украјине >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у ЕУ требало би да почну ове године, изјавио је украјински председник Володимир Зеленски.
Како преноси Ројтерс, шеф руских паравојних јединица “Вагнер“ Јевгениј Пригожин оптужио је у руску војску да “уништава“ његове борце, не образлажући у потпуности оптужбу и обећао да ће зауставити “зло“ војног врха.

Руско Министарство одбране је издало саопштење у којем се наводи да Пригожинове оптужбе "нису тачне и представљају информативну провокацију".
Украјински председник Володимир Зеленски је након састанка Савета за националну безбедност и одбрану Украјине (НСДЦ) указао да се навршило годину дана од када је Украјина постала кандидат за приступање Европској унији.
"Ове године је циљ да почнемо преговоре о чланству. Украјина ће свакако урадити свој део посла", поручио је Зеленски.
Русија је значајно проширила листу представника ЕУ којима је забрањен улазак у ту земљу као одговор на најновије санкције Запада, саопштило је руско министарство спољних послова.
Москва је позвала Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА) да осигура да Украјина неће гранатирати нуклеарну електрану у Запорожју, да би се омогућио безбедан рад нуклеарке.
Саветник председника Украјине Михаило Подољак објавио је на Твитеру да је украјинска војска наставила са нападима у бројним областима.
"Прави рат није холивудски блокбастер. Контраофанзива није нова сезона Нетфликсове серије. У току су формацијске операције за успостављање бојног поља", навео је Подољак.
Најмање две особе су погинуле у руском нападу на Херсон на југу Украјине, рекао је регионални начелник.
Гувернер Олександр Прокудин навео је објави на Телеграму да је у нападу погођено општинско транспортно предузеће.
Турска компанија Бајкар планира да покрене производњу борбених дронова "бајрактар ТБ2" и "бајрактар акинџи" у Украјини 2025. године, рекао је извршни директор те компаније Халук Бајрактар.
Руска служба безбедности ФСБ саопштила је да је ухапсила пет особа које су покушавале да купе килограм радиоактивног цезијума-137 за 3,5 милиона долара у име грађанина Украјине, пренела је агенција Тас.
Украјинска државна гасна компанија "Нафтогас" саопштила је у да је покренула правни поступак у САД против Русије којим се тражи да Москва исплати пет милијарди долара према, како се каже, пресуди суда у Хагу као компензацију за штету и изгубљену имовину на Криму.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.