Izvor: RTS, 23.Jun.2023, 17:27

Брнабићева и Пленковић отворили хрватску "Матицу" у Суботици

Председница Владе Ана Брнабић и председник Владе Хрватске Андреј Пленковић отворили су на свечаној церемонији Хрватски дом - Матице у Суботици. Изузетно је важно да смо започели са интензивирањем дијалога, само у овој години имали смо шест састанака са Хрватском, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << рекла је премијерка Брнабић. Препознали смо значај сарадње српске мањине у Хрваткој и хрватске у Србији, навео је Пленковић.
Премијерка Ана Брнабић изјавила је да посета хрватског премијера Андреја Пленковића Суботици и њена недавна посета Загребу дају позитиван импулс за формрирање знатно бољих односа у будућности.

"Изузетно је важно да само започели са интензивирањем дијалога и посета, и само у овој години имали смо шест посета, односно састанака на високом и највишем нивоу. Верујем да ће ово бити изузетно важно за даље стварање климе за разговоре и приближавање решавању отворених питања наше две земље, а која су отворена више деценија", истакла је Брнабићева на свечаности поводом отварања Хрватског дома - Матице и прославе празника хрватске заједнице у Србији - Дана рођења бискупа Ивана Антуновића која је почела интонирањем српске и хрватске химне.
Подсетила је да је и у Загребу, у априлу ове године, рекла да Србија сматра да су односи са Хрватском веома важни и искрено је заинтресована за развијање свеокупних односа и унапређења узајамно корисне сарадње.
"Зато ми је посебно драго да је председник Владе Хрватске Андреј Пленковић у Суботици након непуна два месеца од када смо се видели у Загребу и када смо заједно присуствовали скупштини СНВ", истакла је премијерка.

Додала је да Србија и Хрватска деле много тога, и лепог и ружног, и, како је навела, свакако није тајна да нас још увек оптерећују тешке последице заједничке историје што је неретко доводило до захлађења односа. 
"Свако па и најмање захлађење односа увек се прво осети међу припадницима мањинских националних заједница, односно Срба у Хрватској и Хрвата у Србији. И то је такође један од разлога због којег је председник Србије Александар Вучић најавио да ће Србија искрено радити на отопљавању односа са Хрватском у нади да ћемо све дати да најпре поштујемо једни друге, да сарађујемо уз разумевање и сагледавање заједничких интереса и потреба на бази европских вредности, а што би допринело даљем просперитету читавог региона", поручила је Брнабићева. 
Пленковић: Препознали смо значај сарадње мањина Хрватска влада је донела низ страешких одлука за Хрвате у Србији, што се односи и на Хрвате у Црној Гори, Мађарској и Словенији, свуда где су мањина, посебно у БиХ где су један од три конституивна народа, као и оних који живе у дијаспори широм света, рекао је хрватски премијер Андреј Пленковић.

Пленковић је навео да се та системска подршка усталила и један је од кључних задатака владе да брине о Хрватима изван Хрватске, посебно Хрватима у Србији да би неговали свој идентитет, да би били подржане њихове културне, просветне, уметничке и спортске активности и све оно што раде са огромним ентузијазмом и трудом.
"Ми смо говорили о свим тим темама које су отворене - од питања несталих, граница, процесуирања ратних злочина, ратних штета и све што оптерећује наше односе, али и сва актуелна питања привредне, трговинске сарадње, квалитета унапређивања саобраћајне инфраструктуре, те искорака на подручју стабилности наравно у контексту европских интеграција, где је Хрватска заокружила своје учешће, уласком у Шенген и еврозону, уз жељу да и Србија на исти начин буде успешна на том путу", рекао је Пленковић.
Препознали смо, казао је, значај сарадње српске мањине у Хрватској и хрватске у Србији, који је донео доста "свежег уља у моторе који постоје и дајете нам један пример да и сарадња на ниову држава буде боља него до сада".
Пленковић је подсетио да је Влада Хрватске финансирала изградњу овог дома и посебно захвалио председници Хрватског националног вијећа у Србији Јасни Војнић и политичком лидеру Хрвата у Србији, председнику ДСХВ Томиславу Жигманову, који је сада и министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог.
Жигманов: Настављамо са остварењима идемо даље  Министар Томислав Жигманов реко је да му је "срце пуно" и поручио да ће се наставити са новим остварењима. 
"Хвала свима на свему, срце је пуно и са новим жаром у новим подручјима, са новим остварењима идемо даље. Сада је другачији контекст и учествујемо у процесима доношења одлука у Влади Србије, заступљени смо и у регионалној администрацији Покрајинске владе и Града Новог Сада", рекао је Жигманов. 
Председница Хрватског националног вијећа Јасна Војнић рекла је да је ово велики дан за хрватску заједницу у Србији и да ће овај дом бити место у коме су сви добродошли.
Пре отварања хрватске "Матице" две Владе и два премијера имали су састанак на коме су разговарали о унапређењу билатералне сарадње, значају конструктивног дијалога као путу за решавање отворених питања и разматрали теме конкретне сарадње и повезивања.
Свечана академија заказана је у 19 сати у Хрватском дому - Матици. 
Радови на изградњи "Хрватског дома - Матице" започели су у јуну 2021. године, финансирани од стране Владе Хрватске.  Објекат има укупну површину 1.100 квадрата, изграђен је на три етаже.  Камен темељац положен је крајем априла 2021. године. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.