Izvor: RTS, 21.Jun.2023, 13:54

Дачић: Захвалност Алжиру што не признаје једнострано проглашену независност КиМ

Шеф дипломатије Ивица Дачић састао се са алжирским министром спољних послова и националне заједнице у иностранству Ахмедом Атафом и изразио захвалност Алжиру због подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије.
Ивица Дачић је подсетио >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да Алжир није признао једнострано проглашену независност Косова.
"Алжир је поштовалац принципа заштите граница, односно територијаног интегритета земаља и ми смо ту заиста захвални. Исто тако нама је од великог значаја то што је Алжир изабран за несталну чланицу Савета безбедности и веома је битно да у Савету безбедности имамо нашег пријатеља за члана", изјавио је Дачић.
Истакао је да ће Србија имати у виду интересе Алжира када је реч о регионалним питањима и проблемима које се тичу алжирских интереса у том делу света.
"Ми смо спремни да размењујемо мишљење, да једни друге информишемо о ситуацији у нашем региону и региону у којем се налази Алжир. Ми смо сви заједно усмерени ка Уједињеним нацијама и у складу са тим мислимо да УН треба да имају кључну и главну улогу када је реч и о питању КиМ и о питању Западне Сахаре и других регионалних питања", рекао је Дачић.
Атаф: Сличност Косова и Западне Сахаре Алжирски министар спољних послова и националне заједнице у иностранству Ахмед Атаф изразио је свој став по питању сличности између ситуације КиМ и Западне Сахаре.
"Знате наше ставове по питањима која су веома битна за вашу земљу као што је питање Косова. У нашој регији имамо такође питање Западне Сахара која има дестабилишући фактор на целу регију. Нерешавање тог питања још увек спречава изградњу регионалне интеграције која би била добра за све земље у региону. Јуче сам рекао и данас понављам, постоји велика сличност између Косова и Западне Сахаре. Питање Косова је рођено из повреде важног безбедносног принципа, а то је неповредивост граница. Зато што је принцип неповредивости граница био повређен отворило се то питање. И као што сте рекли, то треба да се реши у свом природном контексту, а то су УН", додао је Дачић.
Нагласио је да сличан принцип постоји и у Африци, а то је принцип неповредивости граница који није био испоштован и зато данас постоји питање Западне Сахаре.
Дачић: Веома смо заинтересовани за даљи развој наших билатералних односа Министар Дачић је истакао битност вишедеценијског пријатељства и дипломатских односа који су успостављени са Алжиром пре 61 годину.
"Ми смо веома заинтересовани за даљи развој наших билатералних односа и у том погледу је веома битно да се реализују посете двојице председника, нашег председника Вучића Алжиру и алжирског председника Србији. Исто тако договорили смо се да и ја дођем у посету до краја године", навео је Дачић.
"Пошто сам последњи пут био у Алжиру пре девет година, а мешовити комитет за сарадњу између Алжира и Србије се поново активира, на месту копредседавајућег са наше стране Владе Србије је именовала министарку пољопривреде Јелену Тансковић, и у том погледу је заиста битно да тај комитет направи једну мапу пута како да се ојача сарадња у разним областима", додао је Дачић.
Указао је да Србија са Алжиром има око 200 милиона долара спољно-трговинску размену и да она свакако може да буде много већа, као и да су потенцијали велики у различитим областима, укључујући и одбрану, културу, просвету, спорт...
Своју захвалност истакао је и алжирски министар Атаф и потврдио да ће Алжир и Србија наставити да размењују, разговарају и информишу се у духу солидарности и поштовања интереса ове две земље.
Са министром Атафом састао се и председник Александар Вучић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.