Izvor: RTS, 21.Jun.2023, 10:26

Ухапшена бивша премијерка Перуа Бетси Чавез

Полиција Перуа ухапсила је бившу премијерку Бетси Чавез због наводне умешаности у заверу против државе и придруживања бившем председнику Педру Кастиљу у "државном удару".
У најновијем кривичном поступку против политичара у тој земљи, како преноси >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ројтерс, полиција Перуа ухапсила је бившу премијерку Бетси Чавез. Притворена је у свом дому у јужном граду Такна по судском налогу, више од шест месеци пошто је бивши председник Перуа Педро Кастиљо ухапшен и затворен због оптужби за побуну.

Чавесова је ухапшена због придруживања бившем председнику Педру Кастиљу у "државном удару" као и због наводне умешаности у заверу против државе. 
Она је негирала да је кршила закон.
Осим Чавезове, истражују се и други бивши министри из Кастиљове владе која је трајала 17 месеци, јер су наводно - спремали побуну.
Оптужбе су произашле из Кастиљове објаве прошлог децембра да ће распустити Конгрес и владати уз помоћ уредбе, мало пре него што су посланици покушали да га свргну с власти гласањем.
Педро Кастиљо смењен је са места председника Перуа, после чега га је полиција ухапсила. Перуански парламент сменио га је након што је објавио да распушта посланике и именовао нову владу. Изабрана је и његова наследница – дотадашња потпредседница Дина Буларте постала је прва жена на месту шефа државе.
Кастиљово уклањање с власти изазвало је вишемесечно насиље у протестима, у којима је више од 60 људи настрадало, углавном из група староседелаца.

Садашња влада коју води председница Дина Боуларте негирала је да је злоупотребила положај током протеста, додајући да ће сарађивати са истражним органима.
Кривично веће Врховног суда Перуа издало је потерницу за Чавезовом, објавио је суд на Твитеру, док су тужиоци тражили 18 месеци превентивног притвора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.