Светска банка затражила повећање помоћи Украјини за хитне пројекте

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Jun.2023, 08:01

Светска банка затражила повећање помоћи Украјини за хитне пројекте

Светска банка (СБ) затражила је да се повећа помоћ Украјини за хитне пројекте обнове и реконструкције у секторима транспорта, енергетике и стамбене изградње, изјавила је данас директорка операција у СБ Ана Бјерде уочи конференције за опоравак Украјине која ће се одржати у Лондону. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Pixabay Откако је почео сукоб у Украјини Светска банка је исплатила властима у Кијеву више од 21 милијарде долара углавном у форми зајмова за покривање државног буџета, преноси Ројтерс.
„Буџетска подршка ће се наставити, али сада отварамо и пут свеобухватног опоравка земље“, рекла је Бјерде.
Конференција о опоравку Украјине која ће се одржати у Лондону 21. и 22. јуна биће фокусирана на међународну подршку опоравку Украјине од рата и начинима да се приватни сектор ангажује у пружању помоћи за обнову и реконструкцију земље.
Светска банка је већ мобилисала финансијску подршку за секторе транспорта и енергетике, а сада настоји да прошири помоћ на субвенционисање пољопривредника суочених са глобалним порастом каматних стопа, као и индивидуалним домаћинствима у припремама за наредну зиму, рекла је Бјерде.
Украјина је велики светски узгајивач и извозник жита, али чекује се да ће овогодишња приноси, због сукоба са Русијом, бити за око осам милиона тона мањи у поређењу са 2022. годином.
„Рат ће бити дуг и због тога је потребан делимичан подстрек привреде јер велики опоравак украјинске економије још увек није могућ“, изјавио је регионални директор Светске банке за источну Европу Аруп Банерји.
EU: Uvoz nafte iz Rusije u martu pao za 90 odsto, na 1,4 miliona tona

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Светска банка затражила повећање помоћи Украјини за хитне пројекте се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.