Izvor: RTS, 21.Jun.2023, 06:44

Мирна ноћ на КиМ, грађани се и даље окупљају испред општина на северу

На Косову и Метохији ноћ је протекла мирно. У понедељак ухапшеном Урошу Вукашиновићу одређен је притвор од 30 дана. Грађани се и даље окупљају испред општина на северу и траже ослобађање Срба и повлачење специјалаца.
Ситуација на административним >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << пунктовима се погоршава – блокиран је прелаз свим теретним камионима. То су учинили возачи камиона са српским таблицама у знак протеста што недељу дана не могу да уђу на Косово и Метохију, док им се роба квари и пролазе рокови испоруке, због чега имају милионске штете.
Кажу да је око 700 камиона на паркинзима од Краљева до Јариња. Позивају Приштину да им омогући пролаз и поручују да их политика не занима, као ни то које таблице су на камионима. Аљбин Курти одговара – мере на прелазима нису трговинске, донете су због хапшења косовских полицајаца.
Урошу Вукашиновићу, који је јуче ухапшен у Лепосавићу, суд у Јужној Митровици одредио је притвор од 30 дана, потврдио адвокат Небојша Влајић.
Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак каже да је веома забринут стањем на северу Косова и Метохије, да је овај тренутак важан и критичан и да је деескалација неопходна. Косовско питање мора да се реши до краја године, јер у 2024. години Косово неће бити у центру пажње, поручује Лајчак. 
Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је да криза на северу КиМ има потенцијал да прерасте у међународни и регионални конфликт и да САД у потпуности подржавају напоре ЕУ да ту кризу разреши. Ескобар каже и да тројица ухапшених косовских полицајаца треба одмах да буду пуштена на слободу.
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да су тројица ухапшених косовских полицајаца киднапована, као и да је "Србија 14. јуна извршила агресију".
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оштро је демантовао тврдње да су приштински полицајци ухапшени на територији КиМ. Киднаповања није било, додаје Петковић. МУП Србије одговорио на све тачке упита Еулекса поводом хапшења приштинских полицајца, додаје.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.