Izvor: RTS, 20.Jun.2023, 09:34

Украјина: Ваздушни удари на Кијев, Лавов и Запорожје; Руске снаге: Украјински дрон оборен изнад Крима

Рат у Украјини – 482. дан. Борбе на истоку и југу Украјине. Сирене за ваздушну опасност огласиле су се широм земље. Кијев је саопштио да је Русија преко ноћи извршила ваздушне нападе на Кијев, Лавов и Запорожје, погођени су инфраструктурни објекти. Москва је, са друге >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << стране, саопштила да је украјински дрон оборен изнад Крима. Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да је претња да би руски председник Владимир Путин могао употребити тактичко нуклеарно оружје - "стварна". Европска унија спрема пакет финансијске помоћи за Украјину од 50 милијарди евра.
Украјинске власти су саопштиле да су ослободиле осмо село током контраофанзиве на југу земље, али да руске трупе интензивирају нападе на истоку.
Председник Украјине Володимир  Зеленски рекао је да украјинске снаге нису изгубиле ниједан положај током контраофанзиве, док су, према његовим речима, непријатељске трупе "претрпеле само губитке".
Русија је, са друге стране, саопштила да је спречила серију саботажа и терористичких завера на званичнике у Запорожју. Тврди и да је осујетила покушаје Кијева да освоји село Новодоњецк у Доњецкој области.
Затражила је седницу СБ УН о испоруци оружја Украјини. Тврди да Кијев ради на стварању "прљаве нуклеарне бомбе".
Кијев, са друге стране, преговара са западним компанијама о производњи оружја у Украјини.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да лидери Алијансе неће упутити позив Украјини да се придружи том војном савезу на самиту у Вилњусу средином јула.
Велика Британија је увела закон који ће јој омогућити да задржи санкције против Русије све док Москва не исплати одштету Кијеву.
Нова влада Финске намерава да главне токове подршке усмери ка Украјини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.