Izvor: RTS, 19.Jun.2023, 00:05

Манастир Високи Дечани: Хитан апел за мир и уздржаност на КиМ

Хитно и са најдубљом забринутошћу позивамо све стране да учине све како би се ескалирајући проблеми на северу КиМ решавали на миран начин, саопштио је манастир Високи Дечани.
Манастир Високи Дечани у саопштењу изражава "искрено жаљење за свима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << који су претрпели повреде или били изложени било каквом малтретирању, што недвосмислено осуђује". 

"Противимо се неправедном и самовољном затварању било које особе, као и њиховом злостављању у притворним јединицама. Ово је и више пута поновљена порука нашег владике Теодосија и свештенства СПЦ на простору КиМ у последњим недељама и месецима", каже се у саопштењу.
Наглашава се да Црква "остаје уз свој народ и позива све да своје оправдано незадовољство против неправде изражавају на миран и достојанствен начин".
 
"Желимо да истакнемо да насилне полицијске мере и запаљива реторика не могу бити пут ка стабилности на КиМ, нити могу да изграде поверење међу грађанима. Штавише, наставак тренутне ситуације и терора, прети широј стабилности и безбедности свих становника", истиче се у саопштењу. 
Додаје се да је владавина права од суштинског значаја, али никада не сме да буде изговор за злостављање људи полицијским акцијама.
"Такве методе, било где у свету, редовно доносе контрапродуктивне резултате и воде ка даљој ескалацији. Наш народ заслужује пуна права да живи у миру и ужива заштиту својих колективних права и наслеђа на КиМ, у складу са претходно међународно гарантованим и договореним споразумима", наводи се у саопштењу.
Подсећа се да од оружаног сукоба 1999. године и великих немира косовских Албанаца 2004. године, међуетнички односи на КиМ нису били овако лоши као сада, те да напетост спречава наставак дијалога и омогућавање мирног живота свим грађанима, без обзира на њихово етничко порекло.
"Искрено се молимо за мир и позивамо локалне и међународне политичке представнике да делују уздржано и разумно. Надамо се да ће миран живот бити васпостављен и наглашујемо да сви људи заслужују основно право на живот у достојанству и безбедности"; закључује се у саопшштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.