Izvor: RTS, 16.Jun.2023, 11:44

У Вашингтону основан Америчко-српски пословни савет

У Вашингтону је основан Америчко-српски пословни савет. Амбасадор Србије у Вашингтону Марка Ђурића у разговору за РТС каже да је то нови важан корак који отвара врата Србије као пословне дестинације за америчке инвестиције.
Амбасада Србије и >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Америчко-европска привредна комора уз присуство бројних званица установиле су Америчко-српски пословни савет. према речима амбасадора Србије у Вашингтону Марка Ђурића то је нови важан корак који отвара врата Србије као пословне дестинације, као места на које се исплати улагати, које нуди бројне шансе и чија економија у сарадњи са америчком економијом треба да настави да се развија даље.

"Ако нешто ова земља има да понуди, то је дефинитивно високотехнолошки развијен ИТ сектор, економија која је комплементарна са растућим српским ИТ сектором у многим сегментима и Америка је постала партнер број један када је реч о услугама српској привреди. Све ово ствара веома здраве и снажне основе и за боље политичке односе, где знамо да постоје много осетљивих тема од Косова и Метохије па надаље. Али оно што ми радимо овде је дугорочан посао, стратешко јачање позиције Србије у Вашингтону, а то подразумева и да наша привреда заједно са америчком привредом буде квалитетно умрежена и да наше привреде и наше економије заједно напредују на корист једне и друге стране", рекао је амбасадор Марко Ђурић у разговору за РТС.
Амбасадор Ђурић наглашава да је екомија за обе земље јако битна и да су здрави српско-амерички економски односи најсигурнији залог за будуће добре политичке односе.
"Пре 142 године, када смо успоставили односе са Америком, ти односи су и утемељени на трговинском споразуму, још у оно време које веровали или не на снази и дан данас. То мало људи зна. И Србија је увек волела Америку. Кроз тих 140 година углавном смо имали јако добре односе. Очекујем да је сада добар моменат, да су се скупиле коцкице, за нове позиције, можда и боље него икада. Наш посао и наша одговорност према Србији је да односе са Сједињеним Државама, у свим околностима наставимо да развијамо - економске односе, односе у области културе, безбедности, спорта на крају крајева где наши асови постижу планетарне резултате на америчком тлу", рекао је Марко Ђурић.
Све то, како каже амбасадор, доприноси промени слике о Србији у Сједињеним Америчким Државама, где на жалост још увек има доста људи који носе погрешну слику из времена када је наша земља демонизована, нападана и на различите начине била изложена неправдама.
"Наше је да те ружне ствари из прошлости остављамо иза нас и да градимо будућност која је другачија. То је наша обавеза и одговорност према Србији, према Србима", нагласио је Ђурић.
Амбасадор Србије у вашингтону посебну шансу види у туризму јер држављани САД могу Србију да посете без виза.
"Надам се да ћемо у будућности успети да се овде почнемо да боримо за то да и нама визе буду укинуте. Ја ћу на томе наставити да инсистирам и све ћемо наставити да гурамо као што смо и овај америчко-српски пословни савет изгурали, као што смо ове нове две зграде Србије у Вашингтону направили, као што смо удвостручили број чланова Групе Пријатељства са Србијом у америчком Конгресу, као што смо довели две велике америчке привредне делегације од неколико десетина људи, и као што сваког дана и на сваком месту објашњавамо суштину онога што је визија Србије за будућност", рекао је Ђурић.
"Вашингтон је једна посебна средина у којој све земље настоје да се представе чак и зградама, дакле у том појавном смислу, и храном, и укупним утиском на најбољи могући начин. И веома сам задовољан што уз подршку председника Вучића и владе, Србија данас има достојан дом овде на неколико стотина метара од Беле куће, и што смо у Србији имали визију да ударимо један здрави темељ за значајније и боље присуство Србије овде у будућности, то је значајно не само за билатерални однос Америке и Србије, већ и за наше исељенике овде у Сједињеним Државама", рекао је Ђурић.
Како каже амбасадор Србије тешки догађаји на Косову и Метохији покренуо је српску заједницу и многи наши људи пишу сенаторима, члановима Конгреса, зову Стејт Департмент.
"То нисмо имали раније, и веома ми је драго због тога што су се Срби и Американци охрабрили да подигну свој глас и да стану иза својих сународника на Косову, али и да стану иза јачања српско-америчких односа. Јер они су тај мост који може да поправи позицију Србије овде, који може да исправи неправедну слику која о нама постоји у делу јавности овде. Они могу да помогну и мени и нашем тиму у амбасади веома много", истакао је у разговору за РТС амбасадор Србије у САД Марко Ђурућ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.