Izvor: RTS, 16.Jun.2023, 09:38

Вулетић: Осим људских жртава, сукоб на северу КиМ већ има све елементе оружаног

Социолог Владимир Вулетић каже за РТС да се на северу Косова и Метохије дешава нешто што, по различитим дефиницијама, већ има много елемената оружаног сукоба. Истиче да не постоји мотив и разлог из којег би Србија била заинтересована да се сукоб продуби. Наглашава >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да ни Сједињеним Америчким Државама сукоб није у интересу, али да Курти рачуна да Американци не би имали избора и да би морали да се определе за албанску страну у случају ескалације. Сматра да би било разумно да САД демилитаризују север КиМ.
Владимир Вулетић каже да нема сумње да ће се Приштина, као и Београд, одазвати на позив Жозепа Бореља на разговоре у Бриселу. Истиче да то нису редовни сусрети већ да је препознато да се на терену дешава нешто што, посматрано по различитим дефиницијама, има много елемената оружаног сукоба.

"Осим људских жртава, готово сви елементи су присутни. Мислим да је то препознато и реч је само о томе да ситуација деескалира, да се не догоди да пређемо линију после које је готово и после које је тешко направити корак уназад", истиче Вулетић.
Сматра да Аљбину Куртију не одговарају нормализација односа и нормално стање јер зна да би у таквој ситуацији САД извршиле притисак да га склоне.
"Имате и унутрашњу ситуацију о којој Курти вероватно размишља, да ако би дошло до ескалације сукоба, онда би позиција Србије била гора на још један начин. Имате овде сталне протесте који би тек тада добили неки смисао. Верујем да бисмо имали додатно заоштравање унутрашњих конфликата", истиче Вулетић.
Каже да већ постоји један битан елеменат рата када се наоружане групе са дугим цевима налазе на туђој територији, а да је слична ствар и када је реч о хапшењу Срба на северу КиМ.
"Нису они ухапшени зато што су били мирни демонстранти него зато што су препознати као угледне личности које могу у сваком тренутку да позову и имају ауторитет да воде људе који живе на северу КиМ", наглашава Вулетић.
"Питање је докле ће Београд толерисати оно што Курти покушава" Вулетић каже да Аљбин Курти има неку рачуницу која није потпуно бесмислена.
"Не треба мислити да је он ненормалан. Врло се рационално понаша у ситуацији у коју је довео себе и читав регион. Он сада нема много опција осим да стално прави потезе који би довели до отвореног сукоба", истиче Вулетић.
Наглашава да је питање само докле ће Београд трпети и толерисати оно што Курти покушава.
"Не постоји мотив и разлог из којег би Србија била заинтересована да се сукоб продуби. Питање је само цене коју можете да плаћате да бисте одржавали мир. Не верујем да је идеја да се Курти тајно подстиче да ради ствари које ради јер постоји црта до које Србија све то може да трпи", наводи Вулетић.
Истиче да САД не подржавају сукоб, али да Курти рачуна да Америка не би имала избора и да би морала да одабере албанску страну када би дошло до ескалације сукоба.
"Америци није у и интересу да се сукоб продуби, али ако би се он распламсао, нема сумње да би били на страни Косова, ко год тамо био", сматра Вулетић.
Истиче да би у овој ситуацији било разумно да САД демилитаризују север Косова и Метохије, односно да једине присутне снаге остану снаге КФОР-а.
Цело гостовање Владимира Вулетића у Јутарњем програму РТС-а погледајте у видео-снимку на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.