Izvor: RTS, 15.Jun.2023, 10:48

У Србију највише долазе туристи из Русије, могу ли Кинези да се врате на прво место

Влада Србије је издвојила 500 милиона динара за нових 100.000 ваучера за одмор у Србији, а грађани ће од уторка моћи да их подигну у поштама, најавио је министар туризма и омладине Хусеин Мемић. Он препоручује одмор у Србији, али каже и да наши туристи најчешће летују >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Грчкој и Турској, а популаран је и Тунис. Број страних туриста у Србији је у порасту, а највише је Руса.
Министар туризма Хусеин Мемић истиче да је у овој години одвојено средстава за укупно 300.000 ваучера за субвенционисани одмор у Србији.

"Требало би у уторак на шалтерима Јавног предузећа 'Пошта Србије' да крене подела 100.000 ваучера. Овом приликом желео бих да позовем наше грађане. Знамо да је велико интересовање и да је задњи пут 30. маја за непуни дан подељено 100.000 ваучера", рекао је Мемић.
Говорећи о порасту броја туриста у Србији, Мемић је рекао да је број домаћих туриста порастао за 16 одсто у односу на 2022. годину, а број страних туриста за 30 одсто.
"Прва три месеца девизни прилив је 30 одсто већи од рекордне 2022. године и он износи 514 милиона евра. Број туриста је већи за 16 одсто, а број страних туриста је већи за 30 одсто у прва четири месеца. Тако да ја се надам да ће ова година бити по свим параметрима изнад рекордне 2022. године", рекао је Мемић.
Из којих земаља долази највише туриста Министар Мемић је рекао и да највише страних туриста долази из Русије, док су туристи из Турске на другом месту. Када је реч о земљама региона, највише их је из Северне Македоније и из Босне и Херцеговине.
"Велики број туриста је сада из Народне Републике Кине, они су до 2019. године били први по броју долазака. Сада имамо раст од 126 одсто, они су негде на 20 одсто испод 2019. године, али када је у питању број ноћења, они су за 40 одсто изнад рекордне 2019. године, када су били први по броју долазака. Верујемо да ће до краја године они бити и први, из простог разлога јер је код њих до марта месеца био локдаун", рекао је Мемић.
Указује да имамо и уведене нове летове "Ер Србије" ка Пекингу и ка Тјенђину, као и да немамо визе за ту земљу.
А где иду наши туристи Мемић истиче да држава препоручује одмор у Србији, али да наши туристи, када иду на море, најчешће бирају Грчку и Турску.
"У прве дестинације ове године искочио је Тунис, што је за нас изненађење. У врху су и Бугарска, Црна Гора, Шпанија, Италија", рекао је Мемић.
Указује да су од пандемије значајно поскупели аранжмани и да Србија има много места на које вреди отићи.
"Ја бих наше грађане позвао да одмор проведу у неким од бања, планинских центара. Они који морају већ ићи, нека иду", закључио је Мемић.
Цело гостовање министра Хусеина Мемића можете одгледати у видеу на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.