Izvor: RTS, 15.Jun.2023, 09:53

Грађани настављају протесте на северу КиМ; Забрана за камионе на Јарињу и Мердару, путничка возила пролазе

На северу Косова и Метохије полиција је и даље у објектима локалних самоуправа, које надгледају војници Кфора. Око њих грађани и данас мирно протестују. Председник Србије Александар Вучић састаће се са амбасадорима Немачке, Француске и Италије. На административним >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << прелазима Мердаре и Јариње нема забране за прелаз путничких аутомобила, али је обустављен улазак камиона који превозе српску робу.
У северном делу Косовске Митровице одржан је миран протест због јучерашњег хапшења Милуна Миленковића. Њему је одређено задржавање до 30 дана и пребачен је у затвор у Подујеву.

Специјално тужилаштво у Приштини терети га за кривична дела која је наводно починио пре неколико месеци испред канцеларије изборне комисије у Косовској Митровици и пре две недеље на протесту у Звечану.
Миленковићев адвокат најављује жалбу, а организатори протеста из кик-бокс клуба нове мирне протесте.
Припадници специјалних јединица српске полиције ухапсили су јуче на територији централне Србије тројицу до зуба наоружаних косовских специјалаца. Сва тројица била су наоружана аутоматским оружјем и у пуној ратној опреми са џи-пи-ес уређајима, мапама и другом опремом.
Након хапшења, влада у Приштини одлучила је да забрани улазак возила са српским регистарским ознакама на КиМ.
Председник Александар Вучић рекао је за РТС да се налазимо на раскрсници хоћемо ли и даље имати мир или не. Истиче да је то захваљујући премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију који жели да изазове рат и сукобе по сваку цену.
Плашим се да смо прешли Рубикон и да ће бити веома тежак повратак у реалност за који ће Србија дати увек све од себе да се догоди, поручује Вучић.
Председник се данас састаје са представницима земаља Квинте – Сједињених Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и шефом делегације Европске уније, у Палати Србија.
Шеф ЕУ за безбедност и спољну политику Жозеп Борељ испоставио је премијеру привремених косовских институција Аљбину Куртију списак мера неопходних за смиривање ситуције на северу Косова, укључујући повлачење градоначелника из Лепосавића и северног дела Косовске Митровице, повлачење специјалаца и што скорије одржавање нових локалних избора у четири општине на северу КиМ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.