Светски дан добровољних давалаца крви: Заједно спашавамо животе

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jun.2023, 17:52

Светски дан добровољних давалаца крви: Заједно спашавамо животе

Светски дан добровољних давалаца крви, који се обележава сваке године 14. јуна, прилика је да се скрене пажња на важност добровољног давања крви и да се истакну хероји који својим несебичним гестом спашавају животе. Фото: Војводина уживо Тим поводом, у петак, 16. јуна, од 10.00 до 13.00 >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << часова на Тргу слободе у Новом Саду, биће организована акција добровољног давања крви у сарадњи новосадског ЕУ инфо поинта, Завода за трансфузију крви Војводине и Црвеног крста Новог Сада.
Крв могу да дају здраве особе, старе од 18 до 65 година, мушкарци у интервалима од 12 недеља, а жене у интервалима од 16 недеља. Поступак давања крви укупно траје око 30 минута. Заинтересована лица попуњавају упитник за даваоце а затим следи лекарски преглед, након чега лекар одлучује да ли ће особа тог дана дати крв. Након обављеног давања крви, даваоци могу да се послуже оброком захвалности. Из дате јединице крви одвајањем еритроцита, тромбоцита и крвне плазме, постиже се корист за најмање једну особу, док је најчешћи случај да то буде три и више особа.
Поред помагања другима, добровољно давање крви има и позитивне ефекте на саме добровољне даваоце. Када донирамо крв, подстичемо организам да ствара нове крвне ћелије, што доприноси одржавању здравог састава крви. Осим тога, овај чин може смањити ризик од срчаних обољења. Такође, редовним давањем крви можете добити право на аутобуску карту. Право на карту имају даваоци крви који су дали крв преко 50 пута жене, односно 100 пута мушкарци.
Фото: Војводина уживо У Србији су током 2022. године прикупљене 208.000 јединица крви, што је повећање у односу на претходну годину. Јелена Јанковић, помоћница министарке здравља, истакла је да је у првом кварталу ове године прикупљено 6.500 јединица крви више него у истом периоду прошле године. Министарство здравља такође је формирало посебну радну групу за промоцију, регрутовање и задржавање добровољних давалаца крви и крвних компоненти.
Црвени крст Србије недавно је представио резултате истраживања задовољства добровољних давалаца крви за 2022. годину, у којем је учествовало 2.962 испитаника. Резултати су показали да је 62% анкетираних редовни даваоци крви, који донирају крв два до четири пута годишње, док четвртина њих даје крв једном годишње или ређе. Добровољни даваоци крви играју кључну улогу у здравственом систему, јер њихова крв помаже у спасавању живота људи у невољи. Било да је реч о незгодама, хируршким интервенцијама, лечењу разних болести или потребама трансфузија крви, добровољни даваоци су непроцењиви ресурс који обезбеђује константан и сигуран приступ крвним производима.
Први давалац крви у Србији био је Будимир Гајић, из Белановице код Љига. На предлог др Николе Крстића, хирурга из Београда и солунског борца, Будимир Гајић борац са прве линији фронта, у пољској болници у околини Солуна, крајем 1916. године као добровољац први се јавља и даје крв за непознатог рањеника. Следећег јутра одбио је понуђену поштеду и са својим саборцима отишао у нову борбу.
Jovanović: Do 2025. brzi internet u 700 sela u Srbiji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Светски дан добровољних давалаца крви: Заједно спашавамо животе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.