Izvor: RTS, 14.Jun.2023, 17:42

На Светски дан давалаца крви резерве у Србији су стабилне, али не сме бити опуштања пред лето

Светски дан давалаца крви обележава се широм света као захвалност свим добровољним даваоцима. У Србији је годишње је неопходно 240.000 јединица крви. Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви каже за РТС да су у овом моменту резервне стабилне, али да није добро >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да се опустимо и мислимо да ће крви увек бити довољно. Лето је период године познат по томе да чешће недостају одређене крвне групе. Истиче да је већ дужи временски период у недостатку Б негативна крвна група.
Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви Србије захваљује и честита празник свим добровољним даваоцима крви јер, како каже, без њих многи којима је у одређеном тренутку била потребна крв - не би могли да наставе живот.

Што се тиче података и статистике, када се 2023. упореде са прошлом годином, Институт у овом моменту има прикупљених скоро 4.000 јединица крви више него претходне године у истом периоду.
"То је заиста позитиван резултат и надамо се да ће такав тренд да се настави до краја године и да ће ова година бити једна од успешнијих", истиче Кнежевићева.
Наводи да је данас, од седам часова до поднева, преко 80 људи дало крв у Институту, што је већи одзив него претходних дана.
Наглашава да су данашњи дан подржали и студенти у Студентском граду и Студентском дому "4. април".
Летње резерве се праве пре одмора Мирјана Кнежевић каже да су у овом моменту резервне крви стабилне.
"Можемо рећи да су оне четвородневне, што за овај период године јесте добро, али крвна група која је већ дужи временски период у недостатку јесте Б негативна", наводи Кнежевићева.
Наглашава да није добро да се опустимо и да мислимо да ће крви увек бити довољно јер се ближи лето – период године који је традиционално познат по томе да чешће недостају одређене крвне групе јер људи одлазе на одморе.
"Наша молба и савет свима који могу да дају крв јесте да то учине пре него што оду на одмор како бисмо покушали да ово лето будемо стабилни", истиче Кнежевићева.
Најављује да ће током лета бити више од 350 акција у више од 40 градова и општина широм Србије.
"Суштина је редовност" Међу потенцијалних 100 давалаца крви, у Србији крв да - троје. Кнежевићева истиче да се не може рећи да је то лоше.
"Не могу да кажем да смо лоши када гледам земље у окружењу. Слични смо по броју давалаца. Много тога зависи и од финансијске ситуације. Богатије земље имају боље мотивисане грађане, више тога могу да им пруже", објашњава Кнежевићева.
Истиче да и у Србији постоје одређене привилегије за даваоце крви, али да је за неке велике кораке потребна подршка државе.
Каже да је суштина редовност и наглашава да је свака јединица крви важна, али је поновљено давање крви посебно важно.
Крв може дати свака здрава одрасла особа која има између 18 и 65 година старости и код које се на дан давања крви лекарским прегледом и провером нивоа хемоглобина утврди да давањем крви неће угрозити своје здравље, али ни здравље особе која ће примити крв.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.