Izvor: RTS, 13.Jun.2023, 17:31

До када нам лију кише – летовање под сунцобраном или кишобраном

Обилне кише изазвале су изливање потока и река. У 26 градова и општина је ванредна ситуација. Отклањају се последице поплава. После балканског монсуна, данас и сутра предах од падавина. Горан Михаиловић из Републичког хидрометеоролошког завода каже да ће пљускова >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << бити до краја месеца, али не тако интензивних и учесталих. Поручује и да ће лето бити топло, али не као претходних година.
Прва половина јуна донела је не само учестале падавине већ и проблеме услед изливања река и потока. Што се тиче друге половине месеца, Горан Михаиловић поручује да разлога за бригу нема с обзиром на то да су, како истиче, и метеоролошке и хидролошке прогнозе у потпуности испратиле падавине у мају и у првој половини јуна.

У прилог тој вести, додаје и да се очекује да, крајем ове и почетком наредне седмице, падавине до краја месеца буду слабије и по интензитету и по учесталости.
Зашто је кишни период трајао дуго, са дан-два предаха Објашњава да смо у овој ситуацији имали један синоптички развој, да се просто влажна нестабилна ваздушна маса задржала изнад подручја, не само наше земље него ширег Балканског полуострва, без неког значајнијег доминантног струјања са запада које би просто померило, адвектирало ту масу даље ка истоку.
"Тако да је овакав развој синоптичке ситуације допринео да имамо честе, интензивне пљускове обилне и онако врло локалног карактера. Тако да, ево рецимо, на основу података из маја месеца који су обрађени, Лозница је имала 249 мм за цео месец, а у мају је рецимо Велико Градиште имало свега 40 мм. Велика просторна неуједначеност падавина је видна", указује метеоролог.
Наводи и да дугорочна сезонска прогноза указује да би у току лета средња температура била негде до плус један степен изнад просека уз падавине у границама просечних вредности.
Да ли ће лето имати температурне рекорде Међутим, каже и и да нас у јулу очекује средња температура између 27 и 29 степени уз 9 до 14 тропских дана, односно оних дана с максималном температуром преко 30 степени.
"Дакле, лето би било топло, не, веома топло као што смо имали претходне године и свакако не екстремно као што смо имали 2012. или 2007. када су забележене и апсолутне рекордне температуре од 44,9 степени у Смедеревској Паланци", поручује метеоролог.
Почетком августа прошле године оборени су температурни рекорди. Михајловић каже да за сада нема назнака ни у прогностичком материјалу који би указивао да нас очекују неке екстремне температуре.
"Као што сам поменуо, наведена 2007. свакако се не очекује да буде поновљена, тако да би температуре биле негде у оним границама које смо можда не само навикли претходних година, јер смо имали нешто топлије. Дакле једно просечно топло лето, али свакако сунцобране пре кишобрана", закључује Михајловић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.