Izvor: RTS, 09.Jun.2023, 16:49

Вучић за Ројтерс: Приштина мора да направи уступке да би Срби учествовали на новим изборима

Председник Александар Вучић каже да Приштина мора да направи одређене уступке да би Срби учествовали на новим изборима на северу Косова и Метохије.
Срби на северу Косова и Метохије су увек спремни за разговоре, али заузврат мора нешто да им се >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << понуди, поручује председник Вучић.
"Сви Срби на северу Србију виде као своју земљу, а не Косово. То је реалност", рекао је Вучић у интервјуу за Ројтерс и додао да "неко треба да се ухвати укоштац и тамо организује (нове) изборе".
Подсетио је да и даље није формирана Заједница српских општина, као и да још није дошло до повлачења косовских специјалаца и албанских градоначелника.
Одговарајући на наводе председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи која је оптужила Београд за мешање у изборни процес на северу КиМ, Вучић је рекао да је "застрашујуће шта ти људи причају".
Поручио је и да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није спреман на компромис.
"Сигуран сам да Курти неће уложити ни минут свог времена, ни кап зноја да пронађе компромисно решење", рекао је Вучић.
Војне снаге остају у високој приправности Указао је да Војска Србије размишља да ли да смањи своју борбену готовост. "Наше војне снаге ћемо држати у високој приправности, а не у највишој борбеној готовости, јер то много кошта", додао је Вучић.
"Финансирање је проблем", рекао је Вучић, додавши да трају преговори о цени авиона, као и о томе које ракете треба користити, те да ће Париз тешко продати ракету ваздух-ваздух "Метеор" земљи која није чланица НАТО-а.
Он је истакао да би куповином авиона "Рафал", Србија постала другачија држава и много већа сила.
Додао је и да Београд планира да финализује договор о куповини 118 војних комуналних возила HMMWV и да их увезе до септембра.
Додао је да је Србија у преговорима са Француском о куповини борбених авиона "рафал", као и да преговара о даљем јачању своје војске западним оружјем.
Нагласио је да Србија остаје на европском путу, као и да је успела да избалансира своју спољну политику како би омогућила наставак пријатељских односа са историјским савезницима Русијом и Кином.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.