Српски краљ Милан Обреновић је отац Винстона Черчила? Да ли је ово сазнање утицало на Черчилову одлуку у Другом светском рату?

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jun.2023, 13:53

Српски краљ Милан Обреновић је отац Винстона Черчила? Да ли је ово сазнање утицало на Черчилову одлуку у Другом светском рату?

Острвски медији ових дана су препуни информација да је један од најзначајних државника 20. века по оцу био Србин. Реч је о чувеном Винстону Черчилу, премијеру Уједињеног Краљевства у два мандата од 1940. до 1945. године и од 1951. до 1955. године. Фото: Wikimedia Commons/Илустрација Како британски >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Даилy маил наводи, нова књига аутора Драгославе Копривице бави се тврдњом да је мајка бившег британског премијера имала тајну везу са Миланом Обреновићем, пре него што је он дошао на чело српске државе.
У књизи Краљ Милан и Лејди Черчил Драгославе Копривице, аутор тврди да је након година проучавања архивске грађе широм Европе дошла до сазнања да је Џени Џером, која је постала Лејди Черчил удајом за Рендолфа Черчила, била у љубавној вези са Миланом Обреновићем.
Копривица тврди да је међу њеним изворима био и дневник једне од сестара Лејди Черчил у којима је недвосмислено утврђено да је љубав између Милана и Џени постојала.
Према историјским изворима Милан Обреновић и Лејди Черчил су се упознали 1867. године у Паризу за време студија, а из њиховог односа родио се будући премијер Велике Британије Винстон Черчил 1874. године.
Можда је сазнање Винстона да ипак није по крви део аристократске породице Молбороа, огранка лозе Спенсер, утицало на однос Велике Британије према монархији у Југославији и одлуке да се ипак подрже комунисти током Другог светског рата.
Фото: Wikimedia Commons/The National Archives (United Kingdom) Због Черчилове политике према Југославији, остало је забележена опаска Стаљина током преговора у Јалти, када је Винстона Черчила упитао: „ Да ли вам је један од српских монарха лично стао на прст?“
Zanimljiva istorija sa Pecom: Šta je to „lopov u zakonu“?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Српски краљ Милан Обреновић је отац Винстона Черчила? Да ли је ово сазнање утицало на Черчилову одлуку у Другом светском рату? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.