Израел почео депортацију странаца из конвоја

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2010, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Израел почео депортацију странаца из конвоја

ТЕЛ АВИВ -

Под растућим међународним притиском, Израел је прошле ноћи и јутрос депортовао око 250 страних мировних активиста, од укупно 682 колико их је ухваћено у понедељак у покушају да пробију поморску блокаду појаса Газе.

Израелско Министарство спољних послова >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << наговестило је да ће сви бити пуштени данас, а најкасније сутра.

Израел је држао у притвору држављане 36 земља, укључујући двоје из Србије, од тога једног са Косова и Метохије, три из Македоније и једног из БИХ.

Одлуку о депортацији објавио је касно синоћ израелски премијер Бењамин Нетанијаху. Тада је речно да ће бити пуштени и они које је Израел намеравао да оптужи за напад на војнике, приликом преузимања контроле над бродовима.

Најпре је из затвора у Бершеви отишао аутобус у коме су били турски активисти, којих је било највише, 380, ка међународном аеродрому "Бен Гурион" крај Тел Авива, где су већ чекали турски авиони.

Додатни аутобуси су планирани да крену, такође данас, да би се окончала депортација турских држављана.

Уз то је 124 активиста из 12 муслиманских земаља, од којих већина нема дипломатске односе са Израелом, прошло гранични прелаз Мост Аленби у пет јорданских аутобуса, а међу њима је било 30 Јорданаца.

Јордан и Египат су једина два арапска суседа с којима је Израел потписао мировни споразум.

Активисти који су стигли у Јордан рекли су да је однос према њима пре депортације био лош.

"Израелци су нас све понижавали-жене, мушкарце и децу", рекао је кувајтски посланик Валид ал Табтабаи, који је био на једном од бродова са активистима из других муслиманских земаља.

"Били су брутални и арогантни, али наша порука је стигла до сваког угла света да је блокада Газе неправедна и треба да одмах да буде укинута," додао је он, тврдећи да није било никаквог оружја ни на једном броду.

Алжирац Изадин Захрур је рекао да су израелске власти активистима ускратиле храну и воду и нису им дале да спавају, нити да иду у тоалет.

"То је било ружно киднаповање и после тога лош третман у израелском затвору. Они су нам ставили лисице, гурали нас около и понижавали", реко је Захрур.

Мауританац Мохамед Голам је рекао да Израел желео да депортовани потпишу документе да су Израел ушли нелегално и многи су одбили то да учине, рекавши да нису хтели да иду у јеврејску државу, већ у Газу.

У међувремену је Никарагва прекинула дипломатске односе с Израелом због смртоносног упада на бродове, у којем је погинуло најмање девет мировних активиста, а око 30 их је рањено.

Та земља је оценила да је акција израелских морнаричких командоса јасно кршење међународног и хуманитарног права.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.