Izvor: RTS, 07.Jun.2023, 06:00

Профајлери у Србији – може ли се препознати потенцијални убица

У Србији се о профајлерима може говорити највише на основу литературе, зато што до сада нисмо имали тако тешка серијска кривична дела као што су убиства, силовања, изазивање опште опасности, рекла је за РТС Бојана Отовић Пјановић из Службе за сузбијање криминала >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << УКП-а.
Профајлери нису мађионичари. Добар профил зависи од добрих инпута, квалитетно прикупљених и фиксираних трагова и доказа.

Бојана Отовић Пјановић, из Службе за сузбијање криминала УКП-а, била је у тиму који је радио на случају дечака који је почино масовно убиство у ОШ "Владислав Рибникар".
Одговарајући на питање шта ју је највише лично и професионално шокирало, рекла је да је то сама старосна категорија – то је дете од 13 година.
"Оно што је све нас оставило затечене јесте чињеница да родитељи и нико у окружењу није никада спознао било шта што би указало да је потребан додатан и напоран рад са тим дететом“, додала је она.
"У првим данима, посебно ми је засметало осуђивање било које професије, па и припадника МУП-а, и даље притисак на нама као да смо могли да предвидимо тако нешто – а нисмо. Након тога смо у сваку школу увели све могуће ресурсе, присуство школских полицајаца, да бисмо додатно помогли деци, родитељима и запосленима у школи да превазиђемо заједно ту трауму, али било је оних који су и тим мерама били незадовољни“, каже Бојана Отовић Пјановић.
Напомиње да ће МУП и у наредном периоду радити мало интензивније и на превенцији и држати обуку и едукације као до сада, и да постоје одсеци за превенцију у оквиру свих 26 полицијских управа и у седишту Министарства.
Улога профајлера Она је рекла да се у Србији о профајлерима може говорити највише на основу литературе, зато што у Србији "никада нисмо имали серијска кривична дела, поготово ако говоримо о тежим кривичним делима – убиства, силовања, изазивање опште опасности када неко изазове пожар или експлозију па угрози живот великог броја људи".
Према њеним речима, профајлери су заправо психолози по струци који имају широк спектар знања из различитих грана психологије.
Довољна су знања из психологије у смислу утврђивања индивидуалних људских разлика и који су то психолошки моменти који су довели да се ми као индивидуе разликујемо.
"У оперативном раду имамо наше методе које нам дају сигнале, као и када говоримо о полиграфском испитивању. И ту се раде адекватне припреме да бисмо одређено лице ставили на полиграфско испитивање, како бисмо видели како ће одреаговати на одређена питања. Ту се раде адекватне припреме", напомиње Бојана Отовић Пјановић.
Што се тиче самог профајлера – истиче да ми нисмо имали серију тежих кривичних дела.
"Имали смо 2010. године серију кривичног дела силовања и тада смо имали помоћ колега који су по професији психолози, који раде у Националном криминалистичком форензичком центру, и имају изванредна знања из области форензике, што је неопходно да би се направио квалитетан профил учиниоца неког кривичног дела. Ту серију смо успешно реализовали и осумњичени се налазе на издржавању затворске казне", истиче Отовић Пјановић.
О књизи "Ловац на умове" Поменула је књигу "Ловац на умове", где се говори о професионалном профајлеру и описује специјални ФБИ агент, који је дугогодишњим радом, управо профилисањем, омогућио да се расветли серија и најтежих кривичних дела.
"И ту на основу података и информација које добијамо на месту догађаја и на основу временских и просторних околности и свих чињеница и трагова које можемо наћи на самој жртви правимо профил", додаје Отовић Пјановић.
Конкретно, специјални агент из књиге је проучавао најозлоглашеније серијске убице из протеклог периода и направио профиле неких наредних убица, покушавајући да продре у ум свих зликоваца. Ако имате таленат да се поистоветите и са жртвом и са учиниоцем – на добром сте путу да урадите добар профил учиниоца за серију неких кривичних дела, напомиње Бојана Отовић Пјановић.
"Ако говоримо о убиствима или силовањима као најтежим кривичним делима, кроз трагове на жртви можемо открити шта је био мотив једног учиниоца да изврши баш то кривично дело, и на основу свих тих информација о животу те жртве можемо да сузимо број могућих починилаца", закључила је Бојана Отовић Пјановић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.