Izvor: RTS, 06.Jun.2023, 07:04

Зашто је значајна брана Нова Каховка

Након што се брана Нова Каховка урушила у Херсонској области дошло је до изливања воде широм ратне зоне, тврде и украјинске и руске снаге. Нема сагласности око тога ко је крив за колапс велике бране на Дњепру. Ова брана је не само омогућавала водоснабдевање Крима, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << већ и нуклеарне електране у Запорожју.
Брана Нова Каховка, висока 30 метара и дуга 3,2 километра (2 миље), изграђена је 1956. године на реци Дњепар као део хидроелектране Каховка.

Садржала је резервоар приближно исте запремине као Велико слано језеро у Јути, а такође је снабдевала водом полуострво Крим, које је Русија припојила 2014. године, и нуклеарну електрану у Запорожју, која је такође под руском контролом.
Украјинска војска је саопштила да су руске снаге разнеле брану, док је званичник којег је Москва поставила рекао да је то био "терористички напад".

Брана Нова Каховка помагала је и у раду хидроелектране Каховка. Уништавање бране допринеће текућим енергетским проблемима Украјине, након што је Русија провела недеље раније ове године циљајући виталну инфраструктуру.

Урушавање бране могло би да уништи систем канала који наводњава већи део јужне Украјине, укључујући Крим.
Украјинска полиција апеловала је на евакуацију грађана угрожених изливањем воде, као и на то да искључе електричне апарате из струје.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.