Izvor: RTS, 06.Jun.2023, 05:54

Избеглице и мигранти у Србији – како долазе до посла они који су напустили свој дом

Оставили су све за собом бежeћи од ратних дешавања и кренули на пут у потрази за местом на којем ће бити безбедни. Након што окончају потрагу за безбедношћу, избеглице тек започињу нов живот, у новим околностима. Иако у томе имају помоћ институција и организација, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << нови почеци нису једноставни и подршка читавог друштва много значи. Сигуран посао први је корак ка стабилној интеграцији. Приватни сектор се такође, у све већој мери, укључује у подршку рањивим групама, те у партнерству са УНХЦР-ом помаже у интеграцији и инклузији избеглица.
Велике компаније које послују у Србији запошљавају избеглице и мигранте.
Салију је из Камеруна дошао у Србију пре пет година. Већ годину дана је запослен у великом трговинском ланцу. Његово радно време је пет сати дневно, од понедељка до петка. Чињеница да је у колицима не ограничава га да свој посао ради довољно добро да обе стране буду задовољне. И послодавци и сам Салију.
"Одлично је, овде су људи добри. Колеге, имам добру шефицу. Радим у логистици, радим контролу локације, контролу цена и контролу артикала. Није тешко, ако затреба, колега или шефица дођу да ми помогну. У почетку је било мало тешко, мало сам чекао, зима, степенице, али навикао сам", каже Салију.
Послодавац Никола Симоновић, бизнис партнер за одрживост у Икеи, наводи да су вођени визијом да створе бољу свакодневицу за што више људи, пре неколико година глобалним партнерима и УНХЦР-у дали обећање да ће подржати интеграцију избеглица на тржиште рада.
"И у Србији смо почели са овим програмом пре три године, идеја је била да им омогућимо да имају приступ пословању. То су људи који долазе са различитих страна света и ми верујемо да свако од њих има неки таленат, али можда раније нису имали прилике да негде раде, мада многи од њих имају високо образовање. Зато смо осмислили програм где три месеца долазе у Икеу и имају приступ свим нашим системима и знањима", додаје Симоновић. 
Сигуран посао први корак ка стабилној интеграцији Како тврде у Икеи, сигуран посао је први корак ка стабилној интеграцији. Зато су програмом обухваћене радионице и курсеви на којима се полазници саветују и охрабрују да што више комуницирају са нашим људима како би се што пре и лакше прилагодили и савладали језик.
Од настанка програма учествовало је 36 људи, њих шеснаесторо професионалну каријеру започело је или наставило у овој компанији.
"УНХЦР и Икеа Србија су 1. јуна покренули мрежу компанија за избеглице са идејом да повежемо и на један систематски начин укључимо приватан сектор у интеграцију избеглица. Они су добили заштиту, имају боравак и, међу осталим правима, имају право на рад. Идеја ове мреже је да на неки начин надоградимо постојећи систем актуелне подршке избеглицама у запошљавању и економској инклузији", наводи Ивана Јелић, шефица одељења за евроинтеграцију у УНХЦР-у Србији.
Из УНХЦР-а кажу да је за сада добар одзив компанија из различитих области. Број избеглица у Србији константно варира. Заштиту на основу закона о азилу и привременој заштити добиле су 244 особе и око хиљаду људи из Украјине. Сви они овде имају боравак и право на посао.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.