Izvor: RTS, 05.Jun.2023, 21:24

Расправа о КиМ у британском парламенту, Мичел позвао на повлачење специјалаца

Државни секретар министарства спољних послова Велике Британије Ендру Мичел изјавио је у британском парламенту да Лондон позива владу привремених приштинских институција да уклони специјалне полицијске јединице из општина на северу КиМ, као и новоизабране градоначелнике >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да обављају дужност са алтернативних локација.
Ендру Мичел је, за време данашње расправе о ситуацији на северу КиМ у британском парламенту, истакао да Лондон ради са међународним партнерима на смиривању тензија. 

"Ми смо 18. маја са САД, Француском, Немачком, Италијом и ЕУ затражили да се нађе дугорочно решење за рад општина на северу. Упозорили смо на употребу силе или радње које би могле повећати тензије, а 26. маја смо изразили забринутост због насилног смештања градоначелника у општинске објекте, као и акције Србије да повећа спремност војних снага око границе Косова", навео је Мичел.
Подсетио је да је изасланик Велике Британије за Западни Балкан Стјуарт Пич посетио Приштину 30. маја и састао се са шефовима тамошњих привремених институција, са командантом Кфора, као и да се британски премијер Риши Сунак 1. јуна састао у Приштини са Вјосом Османи.
Поздравио је посете високог изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и специјалног изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара који ће вечерас и сутра бити у Приштини, а након тога боравити и у Београду.
"Насиље оркестрирано" Расправа на тему дешавања на северу КиМ повела се на иницијативу Одбора за спољну политику Алише Кернс, која је истакла да "Косово за њу "није Србија", али да је Београд, како је рекла, ове године ''оркестрирао бојкот демократских избора" у четири општине на северу КиМ.
"Начелници општина прошле недеље су покушали да уђу у своје канцеларије – не насилно, већ је насиље оркестрирано. Када би нашим председницима општина било забрањено да раде из својих канцеларија и кад би радили од куће, рекли бисмо да је то озбиљан ударац демократији", рекла је Кернс.
Навела је да било "оркестрираног насиља на северу из Београда, насиља над Кфором, полицијом, бацани су молотовљеви коктели, пуцано је из оружја и паљени су аутомобили", додајаћи да је ''погрешно'' то што су САД и ЕУ одлучиле да критикују Приштину, а да није било критике на рачун "наоружаних милитаната".
Истакла је да је то што је на изборе изашло нешто више од три одсто бирача резултат, како је навела, спољног мешања, као и да јој ''се чини да се то не помиње често'', те да је Београд наводно ''оркестрирао бојкот демократских избора''.
Кернс је истакла да изрицање мера према Београду не успева, као и да грађанима на северу КиМ "прете криминалне групе".
"Ситуација несигурна" Лабуристички посланик Дејвид Леми је истакао да је ситуација на северу КиМ "изузетно несигурна", и да захтева ''хитну пажњу''. ''Прошле недеље је повређено 30 припадника мировних снага НАТО-а и више од 50 српских демонстраната. Лабуристи одају почаст НАТО мисији и нашим трупама и осуђују све акције које подижу тензије, доводе до насиља и подрива напоре ка нормализацији'', рекао је Леми.
Додао је и да је "за стратешки интерес целог континента" важно да остане фокус на деескалацији и поновном успостављању конструктивног дијалога између Београда и Приштине.
"Морамо подржавати суверенитет и Косова и Србије, осигурати права мањина са обе стране границе и штитити демократију. Морамо тражити тешке разговоре данас да бисмо избегли даље насиље и ескалацију сутра", рекао је Леми.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.