Izvor: RTS, 28.Maj.2023, 10:02

Украјина: Највећи руски напад дроновима на Кијев од почетка рата, експлозије у Житомирској и Сумској области

Рат у Украјини – 459. дан. Ваздушна узбуна широм Украјине. Нови талас руских ваздушних напада на украјинску престоницу, највећи од почетка рата, оборено више од 40 руских дронова, тврди Кијев. Експлозије у Житомирској и Сумској области. Неутралисан покушај напада >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << дроновима на рафинерију нафте на југозападу Русије, саопштила је Москва. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров осудио је планове западних земаља да пошаљу Украјини борбене авионе Ф-16 као неприхватљиву ескалацију. Зеленски тражи од украјинског парламента увођење санкција Ирану од 50 година.
Рат у Украјини ушао је у 459. дан. Борбе се воде на истоку земље, али се напади дешавају и на територији Русије.
Украјински званичници поручују да је војска спремна за контраофанзиву. 
"Украјина је спремна да покрене дуго очекивану контраофанзиву против руских снага", рекао је један од највиших безбедносних званичника у земљи Алексиј Данилов. Почетак контраофанзиве наговестио је и главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни.
Украјина је затражила од немачке владе испоруку крстарећих ракета "таурус" домета 500 километара, јавила је новинска агенција ДПА позивајући се на неименованог представника немачког министарства одбране.
Споразум Москве и Минска о размештању нуклеарног оружја - води ка опасној ескалацији, упозорава Брисел.
"То угрожава цео европски континент. Не желимо да Украјина постане нова Белорусија, нови сателит Русије - која настоји да поново створи сфере колонијалног утицаја, као у 19. веку", рекао је Жозеп Борељ, високи представник ЕУ за спољну политику.
Напад два дрона оштетио је управну зграду нафтовода у руској Псковскoj области, саопштио је на Телеграму локални званичник Михаил Ведерников и истакао да није било жртава. Коначни закључци о нападу очекују се након истраге.
Локалне власти наводе да су током јучерашњег дана гранатирана насељена места у Сумској области уз границу са Русијом, али да није било повређених и материјалне штете.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.