Izvor: RTS, 23.Maj.2023, 16:36

Врање: Матуранти у дилеми, како обележити завршетак школске године због недавних вишеструких убистава?

Последњи је школски дан гимназијалцима, у Врању су га обележили окупљањем испред школе и шетњом кроз град. Матурско вече прославиће за два дана у ресторану као и остали матуранти у граду. Осмаци последњи дан у школи неће славити уз музику.
Пред >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << генерацијом матураната дилема, због вишеструких убистава у београдској основној школи и младеновачким селима, како да обележе завршетак средње школе.
"Заиста треба да на крају прославимо овај дан, јер некако то је наш дан који ће да повезује све нас и некако знак да славимо живот и да смо захвални на животу”, сматра Богдан Стефановић, матурант Гимназије "Бора Станковић" у Врању.
Епидемија коронавируса и онлајн настава обележиле су њихове школске дане. Дружење им је помогло да то превазиђу.
"Мало посебна што је имала и дане короне и још нека друга дешавања која нисмо очекивали, нити смо се надали у току школовања, али свакако саосећамо са свиме што се дешавало", наводи Марија Милошевић Ђерић, професор у Гимназији "Бора Станковић" у Врању.
"Тако да смо се тек у трећој години онако одељенски, генерацијски упознали, имали смо и матурску екскурзију још у новембру месецу", каже Селена Костакијев, матурант Гимназије "Бора Станковић" у Врању.
Окупили су се матуранти испред Гимназије, да обележе последњи школски дан. За мале матуранте, из основних школа, настава још увек траје, припреме за матуру су завршене.
"Ми се радујемо завршетку основне школе и доласку матуре, и због ове ситуације што се догодила у Београду, нећемо имати гласну музику у школском дворишту са трубачима, ми ћемо прославу имати у ресторану", истиче Илија Костић, ученик осмог разреда у ОШ "Светозар Марковић" у Врању.
"Као што се и до сада дешавало на иницијативу Савета родитеља и ученичког парламента прославиће у затвореном простору, због целе ове националне трагедије која се десила", закључује Тијана Ђокић, директорка ОШ "Светозар Марковић" у Врању.
Прослава матуре родитеље кошта од петнаест до тридесет хиљада динара - гардероба, обућа и ресторан.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.